Jó hírrel örvendeztette meg befektetőit az egyik legnagyobb tengerentúli pénzintézet tegnap késő este, a Bank of America (BoFa) ugyanis 9 százalékkal magasabb osztalékfizetést tervez, miután sikerrel vette a Fed bankokat vizsgáló stressztesztjét.

New,York,-,April,30,,2016:,Bank,Of,America,Logo
Fotó: Hans Engbers / Shutterstock

Az eddigi, részvényenként 22 cent helyett 24 centet fizetne befektetőinek az Egyesült Államok második legnagyobb hitelezője, már a harmadik negyedévben. A jelenlegi árfolyamon ez 0,8 százalékos hozam.

A lépés annyiban nem meglepő, hogy a múlt heti banki stresszteszt eredményét követően a legnagyobb pénzintézetek mindegyike osztalékemelésről határozott.

  • A JPMorgan egy dollárról 1,05 dollárra, 
  • a Goldman Sachs 2,5 dollárról 2,75 dollárra, 
  • a Morgan Stanley 77,5 centről 85 centre, 
  • a Citi 51-ről 53 centre, 
  • a Wells Fargo  pedig 30-ról 35 centre

srófolja fel a részvényesi juttatás mértékét a jelenleg is zajló negyedévben.

A BoFa lépése még gazdagabbá teheti Warren Buffettet, a legendás amerikai befektetőt is, a BoFa legnagyobb tulajdonosa ugyanis éppen az omahai orákulum holdingja, a Berkshire Hathaway, amely 13 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik a pénzintézetben.

A Bank of America a versenytársakhoz hasonlóan erősen kezdte az évet, az egyre magasabb kamatkörnyezet kifejezetten jót tett működési környezetének. A vállalat nettó nyeresége 7,66 milliárd dollárra emelkedett a március 31-én zárult három hónapban az egy évvel korábbi 6,6 milliárdról. Az egy részvényre jutó 94 cent eredmény 14 centtel nőtt éves alapon.

 

A tőzsdén ugyanakkor az idén nem teljesít jól a bankrészvény, melynek árfolyama már 12 százalékkal csökkent fél év alatt.