A Pfizer árbevétele a második negyedévben éves bázison 54 százalékkal, 12,7 milliárd dollárra, míg nettó nyeresége 77 százalékkal, 2,3 milliárd dollárra, részvényenként (EPS) 67 centre zuhant.

Shanghai,,China-,Nov.,6,,2022:,Pfizer,Sign,Is,Seen,During
SHANGHAI, CHINA- NOV. 6, 2022: Pfizer sign is seen during the fifth China International Import Expo (CIIE).
Fotó: Shutterstock

Az elemzői konszenzus 13,27 milliárd dolláros bevételre és 57 centes EPS-re számított.

A Covid–19 ellen fejlesztett vakcina és a Paxlovid terápiás gyógyszer negyedéves forgalma kevesebb mint a tizedére, 1,6 milliárd dollárra esett.

A New York-i székhelyű vállalat a korábbi 67–71 milliárd dollárról 67–70 milliárd dollárra csökkentette 2023-as árbevételi előrejelzését is, viszont megerősítette 3,25–3,45 dolláros EPS-várakozását.

A bevételi prognózis visszavágását a menedzsment részint a cég néhány új készítményének, köztük a prosztatarák elleni gyógyszerének elhúzódó amerikai jóváhagyásával, részint az egyik észak-karolinai üzemére július 19-én lecsapott tornádó károkozásával magyarázta. Állítólag rengeteg minőségbiztosításra váró nyersanyagot és kész gyógyszert tároltak a letarolt üzem raktárában.

A koronavírus kapcsán David Denton pénzügyi igazgató elmondta, hogy „a helyzet továbbra is gyorsan változik, és változatlanul rendkívül kiszámíthatatlan”.

A bizonytalanság ellenére azonban a Pfizer továbbra is arra összpontosít, hogy a légúti fertőzések őszi szezonjában biztosítsa a szükséges oltásokat

– tette hozzá Denton.
A vállalat azt is közölte, hogy a Seagen biotechnológiai vállalat 43 milliárd dolláros felvásárlása továbbra is a tervek szerint halad. Kapcsolatban állnak a szabályozó hatóságokkal, és arra számítanak, hogy az ügylet 2023 végén vagy 2024 elején lezárul.

 

A befektetők idegeire kedvezően hathatott az éves EPS-előrejelzés megerősítése, így a Pfizer részvényárfolyama az amerikai tőzsdenyitás után a hírre csaknem 2 százalékkal, 37 dollár közelébe emelkedett.

A cég részvényeit a Refinitiv elemzői konszenzusa 44,5 dolláros medián célár mellett vételre ajánlja.