A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 125,38 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 56 787,05 ponton zárt hétfőn. A részvénypiac forgalma 4,0 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen teljesítettek az előző napi záráshoz képest.

20201008 Budapest BÉT Budapesti Értéktőzsde Zrt. IllusztrációFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG  20201008 Budapest 
BÉT 
Budapesti Értéktőzsde Zrt. Illusztráció
Fotó: Kallus György 
 LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Rendkívül alacsony forgalom mellett kereskedtek hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén. Az látszik, hogy még nem múlt el a nyári szezon a részvénypiacon, illetve éreztette hatását, hogy nem volt kereskedés a londoni tőzsdén – magyarázta Árokszállási Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek.

Az elemző szerint 

a magyar indexe a nap nagy részében alig változott, reggel még emelkedett a kedvező nemzetközi hangulatot követve, a nap végére viszont már ellentétesen mozgott a nemzetközi trenddel, és csökkent az értéke.

A főbb magyar részvények is alig változtak, az OTP árfolyama minimálisan, a Magyar Telekom részvényének ára kismértékben emelkedett. A Mol és a Richter árfolyama alacsony forgalomban valamelyest csökkent.

  • A Mol árfolyama 24 forinttal, 0,87 százalékkal, 2722 forintra csökkent, 375,7 millió forintos forgalomban.
  • Az OTP-részvények ára 5 forinttal, 0,03 százalékkal 14 310 forintra erősödött, forgalmuk 1,6 milliárd forintot tett ki.
  • A Magyar Telekom árfolyama 3,5 forinttal, 0,77 százalékkal 456 forintra nőtt, forgalma 122,9 millió forint volt.
  • A Richter-papírok árfolyama 15 forinttal, 0,16 százalékkal 9150 forintra esett, a részvények forgalma 518,6 millió forintot ért el.

A Bumix 4769,24 ponton zárt hétfőn, ez 0,67 pontos, 0,01 százalékos emelkedés a pénteki záráshoz viszonyítva.

Még csak most lehet igazán izgalmas a magyar tőzsde

Stabil, emelkedő trendben mozog a BUX, de sokat menetelt már megálló vagy korrekció nélkül.

 

A főbb európai értékpapírpiacok pozitív kezdés után indexemelkedéssel zártak

Az összeurópai Stoxx 600 index 0,92 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx 50 index 1,34 százalékkal végzett magasabban. A frankfurti DAX index 1,05 százalékkal erősödött hétfőn, a CAC 40 index Párizsban 1,32 százalékos emelkedéssel fejezte be a napot. Milánóban 1,22 százalékos, Madridban 1,02 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői kereskedés.

London hétfőn bankszünnap miatt zárva tartott, emiatt nem kalkulálták az összeurópai FTSEurofirst 300 indexet sem.

Az európai tőzsdék hétfői viszonylag nagy, esetenként 1 százalékot is meghaladó emelkedése részben a Wall Street előző, pénteki pozitív zárásának, részben pedig a kínai indexek erősödésének volt tulajdonítható.

Kína ugyanis új intézkedéseket jelentett be tőkepiacainak fellendítésére és a befektetői bizalom megerősítésére.

Az olajár a befektetői kockázatvállalási hangulat javulásával a harmadik egymást követő kereskedési napon emelkedett hétfőn, bár a befektetők továbbra is óvatosak a magasabb globális olajkínálat és a kereslet esetleges romlása miatt. A csökkenő olajkészletekről szóló beszámolók és az OPEC+-tagországok kínálatának csökkentése szintén az áremelkedést támogatta.

Az Irán és Venezuela elleni szankciók enyhítésének kilátása viszont előrevetíti annak a lehetőségét, hogy további nyersolajkínálat jelenhet meg a piacon, ami árcsökkentő hatással lehet. A piac figyelemmel kíséri a floridai partok felé közeledő Idalia trópusi vihar alakulását, amely a Mexikói-öböl olaj- és gázkitermelését veszélyezteti. Kereskedők egy-két napos piaci hatásra számítanak a hét közepétől.

Hétfőn délután az európai piacok zárásakor az amerikai WTI nyersolaj ára 0,37 százalékkal állt magasabban, hordónként 80,12 dolláron, a Brent pedig 84,82 dolláron 0,41 százalék emelkedéssel.    

Az olajár jelenleg 6 százalékkal áll az év eleji kezdés felett és 16 százalékkal az egy évvel korábbi alatt. Egy hónap alatt az amerikai olaj ára másfél százalékkal csökkent, a Brent ára közel 1 százalékkal.

A dollárindex hétfőn kis csökkenéssel 104 körül stabilizálódott, csaknem három hónapja a legmagasabb szintnél. A befektetők Jerome Powell Fed-elnök Jackson Hole-i beszédének az elemzésével vannak elfoglalva. Powell közölte, készen állnak arra, hogy szükség esetén tovább emeljék a kamatlábakat, és szándékukban áll korlátozó szinten tartani a monetáris politikát mindaddig, amíg az fenntartható módon a cél közelébe csökken, mivel továbbra is túl magas.

A dollárindex hétfőn 0,08 százalékkal csökkent, 104,12 pontra.

Az euró hétfőn kissé erősödött, de árfolyama a fent említett okokból június közepe óta a leggyengébb szintél tartózkodik. Emellett a gyenge európai gazdasági adatok felerősítették azokat a várakozásokat, hogy az EKB hamarosan szüneteltetheti kamatemeléseit.

Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik erősebben 1,08064 dolláron.

Az arany spot ára unciánként 1920,63 dolláron áll 0,32 százalék emelkedéssel.