Lejtőre került a keddi kereskedésben a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe. A BUX 650 ponttal süllyedt, csak a nyitás utáni pillanatokban volt pluszban, azóta csak lefelé tartanak az árfolyamok. Valamennyi blue chip olcsóbb, mint hétfőn: az OTP Bank-papírok árfolyama másfél százalékkal csökkent, és mínuszba váltottak az elmúlt napok felkapott részvényei, köztük az Opus vagy az Appeninn. 

Jelenleg úgy fest, hogy a 2021. novemberi BUX-rekord nem kedden dől meg. A nap elején nem hiányzott sok az 56 233 pont eléréséhez, kedd délután azonban már csak 55 300 pont körül mozog a BUX.

bét
Az elmúlt napokban felülteljesítő volt a hazai részvénypiac. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Érdekes a Richter-részvény mozgása, bár ma is kötöttek rá üzletet 9300 forinton, de ezúttal sem sikerült megdönteni a 2021. márciusi 9320 forintos árfolyamrekordot. A céggel kapcsolatos hír nem érkezett, jobb híján a rubel mozgására kénytelenek hagyatkozni a befektetők: az orosz fizetőeszköz rengeteget gyengült az elmúlt hetekben, ami egyrészt csökkenti a Richter rubelárbevételének forintban kifejezett értékét, másrészt több milliárd forinttal csökkenti a rubelkintlévőségek értékét. A keddi kamatemelés az orosz jegybank részéről konszolidálhatja a helyzetet, de továbbra is volatilis a rubel kurzusa. Az OTP Bank-részvények árfolyama (a keddi mínusz 1,4 százalék) pedig visszatért a gyorsjelentés előtti állapothoz.

Az OTP-részvény árfolyama az elmúlt 5 kereskedési napon

A BUX 1,1 százalékos lejtmenete beleillik a piaci összképbe, a DAX is 1 százalékkal került lejjebb, az amerikai határidős indexek pedig 0,7-0,8 százalékos mínuszt vetítenek előre.

A kötvénypiacokon emelkednek a hozamok, a befektetők tartósan magasabb kamatkörnyezetre rendezkedhetnek be. Ennek megfelelően a másodpiacon alacsonyabb árfolyamon és magasabb hozamok mellett zajlik a kereskedés, az utóbbiak több hónapos rekordra kerültek. A tízéves amerikai benchmark hozama 4,24 százalék közelébe lőtt ki, ilyen magasan utoljára tavaly októberben tartózkodott. A német kötvénypiac pedig március óta nem kínált ilyen magas megtérülést, most tíz évre 2,72 százalékos hozamot lehet befixálni. A magyar kötvényekben egyelőre nincs nagyobb mozgás, a rövid hozamok lejöttek, a hosszabb lejáratokon csak enyhe emelkedés tapasztalható.    

Együtt esnek a régiós devizák, a forint sem úszta meg

Dráma nincs, kéz a kézben gyengül a forint, a korona és a zloty. A feltörekvő piaci devizák gyengélkedését az argentin előválasztás eredménye váltotta ki.