Dőltek a rekordok az OTP-nél, bőven a várakozások feletti profitszámokról jelentett a pénzintézet csütörtökön, a második negyedéves beszámolóban. Az elemzők 195 milliárd forintos nettó profitot vártak, az ezúttal pozitív korrekciós tételekkel korrigálva pedig 277,5 milliárdot: ezek helyett azonban 284 milliárdot ért el a bankcsoport, a számviteli nyereség pedig 382 milliárd forint lett. Bőven sikerült tehát felülmúlni az egyébként is optimista várakozásokat, és természetesen minden eddigi negyedéves rekord megdőlt. Hajszál híján sikerült az első negyedéves nyereséget is megduplázni, végül 96 százalékkal javult a profit negyedéves összevetésben. Éves összevetésben pedig ötszörözni sikerült. 

Budapest,,Hungary,-,June,22,,2014:,People,Walk,By,Otp
OTP Csoport
Fotó: Shutterstock

A 382 milliárd forintos nyereség olyan hatalmas nagyságrend, hogy majdnem elég lenne a teljes Magyar Telekom felvásárlására, legalábbis utóbbi részvénypiaci kapitalizációja (420 milliárd forint) alapján.

Az egyik legfontosabb soron (nettó kamatbevételek) a várt 323 milliárd forint helyett 340 milliárdot ért el a bankcsoport, a működési eredmény pedig meghaladta a 325 milliárdot, az utóbbi 57 százalékkal magasabb a tavalyi bázisnál. Céltartalékot ezúttal nem kellett képeznie a banknak, sőt visszaírások történtek, ez is javított az eredményszámokon.

Az OTP csoport mérlegfőösszege 20 százalékkal, 37 ezermilliárd forint közelébe nőtt, ebből a hitelállomány 20,5 ezermilliárdot tett ki, az utóbbi 23 százalékkal magasabb, mint egy éve. 

A saját tőke már a 3600 milliárd forintot közelíti, ez részvényenként 12 782 forintot tükröz.

A makrogazdasági helyzetről szólva a közleményben leszögezték, a magyarországi kamatszintek továbbra is magasak, amiatt visszafogott a hitelek iránti kereslet. Csoportszinten is általában mérséklődött a hitelezési aktivitás, az év első hat hónapjában 3 százalékos volt az árfolyamszűrt állomány növekedése a Nova KBM (szlovén) és Ipoteka Bank (üzbég) akvizíciós hatásával szűrve. 

Ezt a mérséklődő hitelkeresletet némileg ellensúlyozta a javuló nettó kamatmarzs, ami főként az emelkedő euró-kamatkörnyezet hatása. 

A hitelportfólió változatlanul stabil, ami nem meglepetés, hiszen a bankcsoport piacain a stagnál vagy inkább csökken. A frissen közölt negyedéves kimutatások egyébként már tartalmazzák az üzbég szerzemény mérlegadatait, annak nyereségét azonban még nem. Az akvizíciós hatások jelentősen megdobták a profitszámokat, ahogy arra a már számítani lehetett, az Ipoteka konszolidálása jókora badwill elszámolással járt, végül 125 milliárd forintos egyszeri pozitív tételt jelentett. Emellett a módosított extraprofitadó-szabályozás miatt az OTP visszaírt 25,6 milliárd forintot, mivel a teljes évi extraadót elszámolták az első negyedévben. A kamatstop meghosszabbítása 18 milliárd forinttal rontotta az eredményt. Az első fél év mérlege szerint a csoport minden országában nyereséggel zártak a leánybankok,

a külföldi érdekeltségek profithozzájárulása elérte a 69 százalékot. 

A szlovén Nova KBM valósággal hasított, egyedül 34 milliárd forintot meghaladó nyereséget szállított. Az ukrán, illetve orosz leánybankok 17,8 és 33,3 milliárd forintnyi összeggel járultak hozzá a konszolidált adózás utáni eredményhez. Az OTP Magyarországon elért nyeresége 73,6 milliárd forint volt.

Amire rég nem volt példa, hogy csökkent az OTP anyabanknál a betétek állománya, nem is kevéssel, 5 százalékkal az első negyedévhez képest: elsősorban a lakossági és vállalati látra szóló állományok csökkentek, de még így is 42 százalékos a bank piaci részesedése a lakossági betétek terén.

A menedzsment az első féléves számok alapján azzal számol, hogy a teljesítő hitelek organikus növekedése 2023 egészében elérheti az 5 százalékot. Valamint a sajáttőke-arányos nyereség érdemben magasabb lesz a tavalyi 18,8 százaléknál.