Három hónapon belül megnégyszerezte árfolyamát az Opus a pesti tőzsdén, a június eleji 102,5 forintról augusztus közepére 424-ig menetelt a kurzus – onnan azonban valósággal földbe állt, egyetlen nap alatt 124 forintot vesztettek értékükből a papírok, a 300–350 közti sávból pedig a mai szakadást megelőzően nem is lépett ki az árfolyam.

opus
 Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nyári felfutás okairól augusztus elején kérdeztük Árokszállási Zoltánt, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzőjét, aki rámutatott: a felfutás mögött elsősorban a vártnál jobban sikerült negyedévről szóló gyorsjelentés, a sajátrészvény-visszavásárlási program elindítása, illetve a kedvező hitelminősítés megerősítése állhatott. 

A befektetők fantáziáját az is megmozgathatta, hogy az Opus a továbbra is nagyon messze lévő könyv szerinti egy részvényre jutó saját tőke értékében, 489 forintban határozta meg a maximumárat, amit egy részvényért a programban fizethet

– tette hozzá a szakértő.

Árokszállási Zoltán azonban figyelmeztetett: a további kurzusemelkedés korántsem kizárható, azonban ilyen árfolyamszintek mellett már a korán beszálló befektetők profitrealizálási törekvései is megjelenhetnek. Az elemző intő szavait követően a kurzus további 120 forintot erősödött, onnan azonban élesen lefordult, jelenleg a 285-ös szint környékén mozog, miután a mai 307 forintos csúcsról egészen 264-ig esett.

Az Opus Global árfolyama 5 napos
Az Equilor célárát elérte, majd le is körözte a kurzus, a profitrealizálás azonban felüthette a fejét

A mai és az augusztus közepi, napon belüli 30 százalékos kurzusszakadás során is nagy szerepet töltött be a részvények iránt fennálló forgalom változása: míg a múlt heti esést megelőzően az átlag ötszörösére nőtt az érdeklődés a papírok iránt, addig a mai botlás előtt jóval az átlag alatti forgalom mellett zajlott a kereskedés, a szakadással párhuzamosan viszont brutálisan megugrott, egyetlen óra alatt 650 millió forint körüli forgalmat bonyolítva le.

A mai szakadás kezdő időpontja látványosan egybeesett a vállalat sajátrészvény-visszavásárlási programjának szüneteltetéséről szóló közlemény megjelenésével. Ez azonban nem kellett volna hogy meglepetésként érje a befektetőket, mivel hetek óta ismert tény volt, amit az Opus a program elindításakor is hangsúlyozott – mutatott rá a VG-nek Árokszállási Zoltán.

Az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte: a visszavásárlási szünetnek az árfolyam alakulására való közvetlen hatása sem olyan erős, mint amit az esés mértéke sejteni enged.

A cég 686,6 millió forint értékben vásárolt vissza saját részvényeket a program indítása óta, miközben egyedül augusztusban mintegy 30 milliárd forintnyi forgalom volt a cég papírjaiban. A program jelenlegi feltételei szerint legfeljebb egymilliárd forint értékig folytathatja a vállalat a saját részvények visszavásárlását

– fejtette ki a szakértő.

Árokszállási Zoltán hozzátette: az Opus részvényárfolyamát tekintve a továbbiakban is volatilis kereskedésre érdemes berendezkedni, a napon belüli kilengések a kurzus mindennapjainak részét képezhetik a továbbiakban is. A vállalat papírjait 285 forinton jegyzik, a napi mélypontról közel 8 százalékot erősödött a kurzus.