Kétszereplősre csökkent az OTP Bank romániai leányvállalatára pályázók listája – írta kedden a Romania Insider. A hírek szerint az Erste Bank ajánlata túl alacsony volt, a UniCredit pedig visszalépett a licittől. 

Bucharest/romania,-,05.16.2020:,Otp,Bank,Headquarters,And,Offices,In,A
Hamarosan esedékes az OTP felirat cseréje. Fotó: Shutterstock

Ennek következtében már csak két ajánlattevő – a Raiffeisen Bank International és a Banca Transilvania – maradt versenyben az OTP romániai leányvállalatának megszerzéséért kiírt tenderen. Az OTP romániai érdekeltségének becsült értéke 300 millió euró.

Amennyire én tudom, az eladó elemezte a beérkezett ajánlatokat, és az első körben nem voltunk túl agresszívek, így nyilván a szűkített listán már csak olyan versenytársak szerepelnek, akik többet ajánlottak

– mondta az Erste osztrák bankcsoport pénzügyi igazgatója, Stefan Doerfler a Bloomberg televíziónak nyilatkozva. Nemrég az UniCredit illetékesei is közölték, hogy az olasz bank visszalépett az OTP Románia felvásárlától. 

Az OTP májusban bocsátotta eladásra a romániai leányvállalatot, a magyar csoport ki akar vonulni Romániából, ahol viszonylag kis piaci részesedéssel rendelkezik, annak ellenére, hogy többször próbált akvizíciókkal terjeszkedni.

Az OTP Bank 2017-ben megkísérelte felvásárolni a Banca Romaneascát, de a tranzakciót a Román Nemzeti Bank (BNR) megvétózta.

Sokan érdeklődnek az OTP romániai leánya után

Az OTP nem szerzett elég nagy szeletet a piacból, lehet, hogy feladja terveit Romániában.

Az eladási szándék mögött lényegében az áll, hogy az OTP külföldi leánybankjai közül egyedül a romániai kirendeltség nem teljesített fényesen az elmúlt időszakban. Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP csoport első negyedévi jelentését ismertető májusi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy bár Magyarországon veszteséges lett az OTP Bank, a külföldi leánybankok teljesítményével azonban sikerült csoportszinten feljavítani az eredményt. „A külföldi leánybankok teljesítménye javult az első negyedévben, egyedül Romániában nem látszik érdemi növekmény” – számolt be az OTP illetékese, hozzátéve, Oroszország és Ukrajna is jövedelmező lett.