Hónapok óta fenn van az OTP Bank neve az ukrajnai háborút támogató nemzetközi cégek listáján, amit az ukrán antikorrupciós ügynökség, az NAZK állított össze. A magyar pénzintézet lekerülhet a listáról, erre Agia Zagrebelska, az NAZK egyik vezetője utalt egy hét végi nyilatkozatban. Az ügynökség vezetője megerősítette korábbi állításait, hogy az OTP-vel az a problémájuk, hogy kedvezményes kölcsönöket biztosít olyan oroszországi katonáknak, akik részt vesznek az ukrajnai hadműveletekben. Ez az ukránok szerint az agresszor ország közvetlen finanszírozásaként értelmezhető.  

Kiev,,Ukraine,-,April,07,,2018:,Otp,Bank
Fotó: Shutterstock

Agia Zagrebelska hozzáfűzte: munkatársaik, ukrán diplomaták, a magyar kormány és az OTP Bank tárgyalt az ügyről, és reményei szerint a magyar pénzintézet hamarosan kijelenti, hogy leállítja az orosz hadsereg katonáinak nyújtott kedvezményes hitelek folyósítását. 

Ezenkívül az NAZK azt várja a Csányi Sándor vezette banktól, hogy mutassa be számukra az orosz piacról való kivonulásuk tervét, ez olyan feltétel, amelyhez ragaszkodnak, ám ha teljesül, „szívesen leveszik az OTP-t a listájukról”.

Az ügynökség május 4-én vette fel az OTP a háborús szponzorokat felvonultató cégek listájára az oroszországi tevékenysége és a két elszakított keletukrán tartomány elismerése miatt. 

Ott adott csattanós választ az ukránoknak az OTP, ahol kevesen várták

A befektetőket nem érdekli, milyen listára kerül fel vagy onnan le az OTP Bank. A héten kitartóan vásárolták a bank részvényeit, ennek nyomán február óta nem látott magas szintre került az OTP-részvények árfolyama.

A magyar kormány több fórumon jelezte, hogy teljes mellszélességgel kiáll a magyar pénzintézet mellett. A második negyedévben az orosz leánybank 7,9 milliárd rubel adózott nyereséget ért el. Az érdekeltség jövőjével kapcsolatban nincs új információ a magyar bank részéről, a gyorsjelentésben ennyit jeleztek:

Az orosz és ukrán leánybank esetében továbbra is „a vállalkozás folytatásának elve” érvényesül, ugyanakkor a menedzsment az orosz operáció esetében továbbra is vizsgál minden stratégiai opciót, azonban egy 2022. októberi elnöki rendelet megtiltja a külföldi tulajdonú bankok eladását.