Hatalmasat zuhant a Raiffeisen Bank nyeresége az idei második negyedév során: az osztrák nagybank a tavalyi év azonos időszakában még 1,27 milliárd eurós profitot termelt, idén ennek kevesebb mint felét, 578 millió eurót tudott csak elérni. A látványos visszaesés mögött a bank közleménye szerint az oroszországi működésének visszafogása is megtalálható: a Raiffeisen ugyanis az egyik legnagyobb orosz kitettséggel rendelkező európai bank, az első negyedév során üzemi eredményének eddig 45 százaléka származott az országból, ezt az elmúlt időszak során erős EKB-nyomásra 35 százalékra csökkentette.

:,A,Logo,Of,Raiffeisen
Fotó: Shutterstock

A Raiffeisen Bank Oroszországban elkönyvelt díj- és jutalékbevétele három hónap alatt 47 százalékkal csökkent, az országban folyósított új hitelek volumene pedig 35 százalékkal szűkült a háború kezdete óta – ennek ellenére az első fél év során 9 százalékos profitbővülést könyveltek el az országban, 685 millió eurónyi nyereséget termeltek az első hat hónap során.

Teljes erőbedobással dolgozunk az orosz kitettségünk csökkentésén, jelenleg az országban működő leányvállalatunk értékesítése, illetve az anyacégről való leválasztás lehetősége van napirenden

– fejtette ki a vállalat vezérigazgatója, Johann Strobl. 

Az osztrák bank globális kamatbevétele 12 százalékkal, 1,36 milliárd euróra bővült a negyedév során, üzemi eredménye 1,15 milliárd euróra módosult, míg díj- és jutalékbevétele 17 százalékkal, 732 millió euróra csökkent. 

A Raiffeisen részvényei értékük 7,5 százalékát elvesztették az idén

A Raiffeisen első féléves eredménye az elmúlt negyedévhez hasonlóan felemásan alakult: a kamatbevétel 25 százalékkal, 2,75 milliárd euróra, a díj- és jutalékbevétel 8,4 százalékkal, 1,7 milliárd euróra, az üzemi eredmény pedig 6,4 százalékkal, 2,6 milliárd euróra bővült, ugyanakkor a vállalat nyeresége 27,9 százalékkal, 1,2 milliárd euróra csökkent.

Az egy részvényre jutó eredmény is csökkent, a tavalyi első féléves 5,07 eurós szintről 29,1 százalékkal, 3,59 euróra zuhant.

Az osztrák bank ügyfélköre 1,2 százalékkal, 17,8 millió főre bővült, munkavállalóinak száma pedig 0,3 százalékkal, 44 559-re emelkedett.

Bivalyerős évet és megugró osztalékot vár az Erste

Remekül alakultak az Erste első féléves eredményei, és ebben a második fél évben sem várható változás, sőt. Az optimizmust igazolja a több mint 40 százalékos osztalékemelés és a 300 millió eurós részvény-visszavásárlási program is.