A Raiffeisen késlelteti az orosz piacról történő kivonulást, mivel Ausztria igyekszik jó kapcsolatokat ápolni Moszkvával, és abban reménykedik, hogy a háború lassan véget ér. Az osztrák illetékesek pedig igyekeznek megvédeni a pénzintézetet, szerintük igazságtalanul támadják a bankot, miközben számos nyugati vállalat jelen van Oroszországban – írja a Reuters névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva.

The logo of Raiffeisen bank is seen atop a building behind a revolutionary militiaman - a fragment of a huge monument to Vladimir Lenin, the founder of the USSR, in Moscow on April 3, 2023. Austrian banking group Raiffeisen, one of the last major Western banks in Russia, said on March 30, 2023 it was considering a "sale or spin-off" of its subsidiary. "The RBI Group will continue to progress potential transactions which would result in the sale or spin-off of Raiffeisenbank Russia and deconsolidation of Raiffeisenbank Russia from the RBI Group," the company said, while "committing to further reducing business activity in Russia." (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Fotó: AFP

A Raiffeisen eredetileg szeptemberre tervezte a lépést. Mindez vitát váltott ki az Európai Központi Bankkal (EKB), amely azt szorgalmazza, hogy a Raiffeisen, az UniCredit és más európai pénzintézetek hagyják el az orosz piacot. A Raiffeisennek Oroszországban 10 ezer munkavállalója, 2600 vállalati és 4 millió lakossági ügyfele van. Így aztán nem meglepő, hogy az orosz hatóságok azt szeretnék, ha a bank maradna az országban. Források szerint Robert Holzmann, az osztrák jegybank elnöke Christine Lagarde EKB-elnöknél is felvetette a bankra nehezedő nyomás miatti aggodalmát.

Azt osztrák pénzügyminiszter pedig arra kérte Washingtont, hogy ne gyakoroljanak nyomást a Raiffeisenre, miközben több nyugati, köztük amerikai pénzintézet is jelen van az orosz piacon. Felmerült az oroszországi üzletág eladása is, azonban az üzletet megnehezíti, hogy az Oroszországgal szemben szankciókat bevezető, barátságtalannak nevezett országok cégeivel kötött ügyleteket a kormánynak is jóvá kell hagynia, valamint egyelőre a vevők sem tolonganak a Raiffeisenért.

Korábban az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg is megvédte a bankot: szerinte észszerűtlen kiemelni a pénzintézet oroszországi üzleti tevékenységét, miközben sok más nyugati cég is ugyanezt teszi. Nyugati szomszédunk tagja ugyan az Európai Uniónak, és megszavazta a szankciós csomagokat, de a NATO-nak nem tagja, és előszeretettel lép fel közvetítőként Nyugat és Kelet között. Ausztria még mindig importál orosz gázt, Bécs pedig az orosz pénzek egyik kedvelt helye. Az osztrák kormány pedig reménykedik a háború lezárásában, 

ezért nem szakítaná meg minden kapcsolatát Moszkvával.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a Raiffeisen korábban azt fontolgatta, hogy elcserélné több száz millió eurónyi, Oroszországban rekedt eszközeit a Sberbank befagyasztott európai számláin található pénzére. Az üzleten mindkét pénzintézet nyerne, ám az európai és az amerikai politikusok várhatóan vonakodnak az engedélyezéstől, azóta pedig nem történt előrelépés.

A Volkswagen eladta oroszországi eszközeit és leányvállalatait

A Volkswagen 125 millió euróért eladta kalugai gyártóüzemét és helyi leányvállalatait az oroszországi Avilon autókereskedő csoportnak. Az ügylet a Volkswagen Group Rus, a Volkswagen Components & Services, a Scania Leasing, a Scania Finance és a Scania Insurance cégeket érinti. A német autógyártó kalugai gyárában évente 225 ezer járművet is gyárthattak.