Magyar gazdaság

Jócskán felgyorsul az infláció csökkenése a Raiffeisen Bank szerint

A javuló világgazdasági környezetnek hála Magyarország folytatni tudja a talpra állást az elmúlt időszak nehézségei után. A Raiffeisen Bank arról írt, hogy az infláció az idei év második felében gyorsuló ütemben csökkenhet, és az év végére akár 8 százalék alá is zsugorodhat. Jövőre már számottevő GDP-növekedést is várnak az elemzők, illetve a forint-euró árfolyamot 380 forint körüli szinten látják megragadni.

A idén még stagnálni fog, de az év második felében egyre gyorsabb ütemben csökken majd az – olvasható a Raiffeisen Bank negyedéves jelentésében. A bank elemzői szerint decemberre meglehet az egy számjegyű infláció. Az év végére a Raiffeisen Bank 380 forintos eurót prognosztizál.

:,A,Logo,Of,Raiffeisen
Fotó: Shutterstock

Optimista becslések szerint akár 8 százalék alá is benézhet a magyar infláció decemberben

– erről a Raiffeisen Bank vezető elemzője, Török Zoltán beszélt. Az éves átlagos inflációt 17,9 százalékos szinten várja, és 2024-ben is a fogyasztói áremelkedés ütemének gyorsabb csökkenésére számít.

A magyar gazdaság az első negyedévben még recesszióban volt, ám úgy tűnik, elindult a növekedés, ezzel együtt az idei évben a növekedése nulla százalék körül várható – olvasható a Raiffeisen Bank közleményében. Jövőre már 3 százalékos növekedést prognosztizálnak a bank elemzői. A következő negyedévekben még nem valószínű, hogy az összkép sokat változik – a gazdaság várhatóan hasonló dinamikát mutat majd, mint az első negyedévben: gyengélkedő ipar és építőipar, vegyes szolgáltatási szektor és jelentős javulás a mezőgazdaságban a termelési oldalon. Tovább javuló nettó mély csökkenés a bruttó állóeszköz-felhalmozásban. Ezt a javuló fogyasztási adatok ellensúlyozhatják.

Kis szerencsével egy bűvös határt is átléphetett az infláció júniusban

Tovább folytatódhatott az áremelkedés lassulása, júniusban a Világgazdaság elemzői konszenzusa szerint a fogyasztói árak éves alapon 20 százalékkal emelkedtek a májusi 21,5 százalék után. A szakértő szerint a fogyasztás összeesése is ösztönzi a kereskedőket, hogy alacsonyabb árakkal próbálják meg fenntartani a forgalmukat.

Az euróövezetben az infláció folyamatosan csökken. Az úgynevezett headline infláció júniusban már csak 5,5 százalék volt, előreláthatólag a javulás az év második felében sem torpan meg. Izgalmas lesz azonban az Európai Központi Bank szeptemberi kamatdöntése, ami okozhat a piacon meglepetéseket. Egyelőre még a döntéshozók is megosztottak abban a kérdésben, hogy szükség van-e további monetáris szigorításra. 

Az euró-forint árfolyamban túl nagy meglepetés a mostani becslések alapján nem várható, 380 forint környékén mozoghat a következő időszakban a kurzus

– mondta Pálffy Gergely, a Raiffeisen Bank elemzője.

Az olaj iránti kereslet valószínűleg még ebben az évtizedben tetőzik, utána pedig csökkenésnek indulhat, ami erősen át fogja rendezni többek között a közel-keleti olajkitermelő országok gazdasági lehetőségeit. Erre több országban, például Szaúd-Arábiában már meg is kezdték az előkészületeket, az Egyesült Államok vagy éppen az emirátusok viszont tovább növeli a kitermelését. 

Mindez a hazai benzinárakra is hosszú távon hatással lesz, a közeljövőben azonban jelentősebb áringadozásra várhatóan nem kell számítani

– jelezte Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője.

 

forint Raiffeisen Bank infláció euró recesszió
Kapcsolódó cikkek