Vagyonkezelői üzletágának részleges értékesítését fontolgatja a Goldman Sachs, a nagybank az újabb szerkezeti átalakítással ismét a nagyobb profittal kecsegtető ultragazdag ügyfelek igényeinek kielégítésére helyezne nagyobb hangsúlyt, miközben eltávolodna a tehetősebb tömegpiaci ügyfelektől.

Kazan,,Russia,-,Dec,20,,2021:,Smartphone,With,Goldman,Sachs
Kazan, Russia - Dec 20, 2021: Smartphone with Goldman Sachs bank logo. Goldman Sachs stock chart on the background.
Fotó: Sergei Elagin

A Wall Street-i pénzintézet a 29 milliárd dollárnyi vagyont kezelő, szélesebb ügyfélkört kiszolgáló bejegyzett befektetési tanácsadói szegmensétől válna meg, amit mindössze négy éve vásárolt meg 750 millió dollárért, éppen azzal a céllal, hogy a leggazdagabb befektetőkre fókuszáló körét szélesítse, ám a jelek szerint ez a törekvés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A stratégiaváltásra azt követően kerül sor, hogy David Solomon vezérigazgató tavaly három egységre szervezte át a pénzintézet tevékenységét, melyben a korábbinál kisebb szerepet szán az elmúlt három évben években három milliárd dollár veszteséget szállító lakossági üzletágnak.

A nagybank ismét az ezer milliárd dollárnyi ügyfélvagyon útját egyengető privát vagyonkezelési üzletágára összpontosítaná erőforrásait. Ezt az ultragazdag ügyfélkört jellemzően 60 millió dollár feletti vagyonnal rendelkező kliensek adják, míg az értékesíteni tervezett, személyes pénzügyi menedzsment szegmens alá tartozó szélesebb ügyfélkör 1-10 millió dollár közötti összeget fektet be a Goldmannál.

A drasztikus lépést az is indokolhatja, hogy a Goldman vagyonkezelési üzletágának teljesítménye az elmúlt időszakban elmaradt a közvetlen riválisoktól, így a Morgan Stanley-től, melynek James Gorman vezérigazgató irányításával felvásárlásokon keresztül stabil díjbevételekre építő modellt sikerült felépítenie.

A Goldman Sachs 60 százalékos profitcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni a második negyedévre, mivel a fogyasztói üzletág gyengélkedése és az ingatlanbefektetésekre vonatkozó leírások megterhelték a hitelező eredményét, amely emiatt is lépéskényszeren van, hogy javítsa profitabilitását.

 

A hírek szerint a nagybank GreenSky nevű, online hitelezéssel foglalkozó fintech leánycégét is áruba bocsátaná a lakossági szegmens leépítésével összhangban.

A Goldman Sachs részvényei 0,8 százalékot erősödtek kedden a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben, idén viszont még bő hat százalékos mínuszban jár a kurzus.