Nagyot zuhant a Goldman Sachs idei második negyedéves nyeresége – derült ki a befektetési bank gyorsjelentéséből. A beszámoló rámutat: a nagybank ingatlanbefektetésein elkönyvelt veszteségek megközelítőleg félmilliárd dollárral csökkentették a vállalat eredményét, amit a visszaeső kereskedési és üzletkötési volumen csak tovább súlyosbított.

Goldman Sachs
Goldman Sachs is being fined $3 million by the Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) for marking 60 million short trades as long between 2015 and 2018 in Suqian, Jiangsu Province, China, on April 7, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A Goldman Sachs második negyedéves nyeresége 58 százalékkal, 1,22 milliárd dollárra zuhant a tavaly elért 2,79 milliárd dollárról, egy részvényre jutó eredményét (EPS) az egy évvel korábbi 7,73 dollárról 3,08 dollárra csökkentve. 

A lesújtó eredmények nemcsak a tavalyi adatokhoz képest mutatnak erős visszaesést, de a 3,18 dolláros elemzői EPS-várakozásokat is alaposan alulmúlták.

A vállalat eszköz- és vagyonkezelési üzletágának forgalma 4 százalékkal csappant meg éves viszonylatban, a befektetési bankolási bevétel 20 százalékkal, 1,43 milliárd dollárra csökkent, ahogy a kereskedésből származó bevétel is beszakadt: 26 százalékkal, 2,7 milliárd dollárra esett vissza. 

A Goldman teljes negyedéves bevétele 8 százalékkal, 10,9 milliárd dollárra csökkent.

A vállalat vezérigazgatója, David Solomon a gyenge negyedév ellenére úgy fogalmazott: ezek az eredmények a stratégiai céljaikhoz való folyamatos közeledést tükrözik, és bízik benne, hogy ha maradnak ezen az úton, el is érik majd ezeket a célokat a jelenlegi ciklus végére.

Megcsappant a Morgan Stanley második negyedéves nyeresége

Látványosan visszaesett a Morgan Stanley második negyedéves nyeresége: a befektetési bank profitja éves viszonylatban 18 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra csökkent, az egy részvényre jutó eredmény pedig 1,24 dollárra szűkült a tavalyi második negyedévben elért 1,39 dolláros szintről.

A Goldman és a Citigroup botladozásával ellentétben a Bank of America és a Wells Fargo bőséges nyereséggel zárta a második negyedévet.