Az idei évre 700 és 750 millió euró közötti adózás előtti eredményt vár a pesti tőzsdén is jegyzett osztrák Vienna Insurance Group (VIG), miután tavaly év végén 562,4 millió euró szerepelt ezen a soron – közölte a cég szerdán.

Vienna, Austria - August 30, 2020: Logo and sign of Vienna Insurance Group.
Fotó: Shutterstock

A biztosítótársaság az első fél évben a január 1-jétől alkalmazandó IFRS 9 és IFRS 17 számviteli standardok szerint 460 millió eurós adózatlan profitot termelt, míg a bázisidőszakban az akkor hatályos számviteli előírások mellett ez az összeg mindössze 212 millió eurót tett ki.

Az eredményt a beszámolási időszakban számottevően befolyásolta a kamatlábak alakulása.

Az idei második fél évre a súlyos időjárási kataklizmák azonban jelentősen visszafogják a nyereséget

– tették hozzá. 

A komplett féléves gyorsjelentést a cég várhatóan augusztus 30-án publikálja.

Az osztrák biztosító „A+” osztályzatát amúgy a Standard & Poor’s (S&P) nemzetközi hitelminősítő intézet július 27-én erősítette meg, méghozzá stabil kilátással. Ezzel a VIG továbbra is az egyik legjobb minősítéssel rendelkező vállalat a Bécsi Értéktőzsde ATX indexében.

A biztosító részvényei a hírre 2,7 százalékkal, 24,85 euróra emelkedtek. Budapesten szerdán nem volt forgalom a papírban, legalábbis délután 4-ig. Utoljára 10 580 forinton kötöttek rá pénteken, ami az akkori 383 forintos euróárfolyamon 27,6 eurót tett ki.

A Refinitiv elemzői konszenzusa egyébként 28,5 eurós medián célár mellett erős vételre ajánlja a papírt.