Emelkedő árbevétel mellett csökkenő adózott profitról számolt be csütörtökön a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt. A magyar tőzsdén hagyományosan magas osztalékot fizető társaság 2023 első felében 4 milliárdos értékesítési bevételt ért el, az előző év első hat hónapjának 3,4 milliárd forintja után. A legnagyobb bevétel (3,2 milliárd forint) az ingatlanok bérbeadásából és üzemeltetéséből származott, a parkolóházak 384 millió forintot hoztak.

Budapest, 2023. február 11.A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) Bihari Irodaháza Kőbányán, amelyben számos cég irodája működik.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2023. február 11.
A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. (BIF) Bihari Irodaháza Kőbányán, amelyben számos cég irodája működik.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Több mint 70 milliárd forintot ér a BIF ingatlanportfóliója.
 Fotó: Róka László / MTI

Az egyéb bevételek elmaradtak a tavalyitól, míg a költségek összességében nőttek. Mindezek alapján a működési eredmény 3 milliárd forintról 2,27 milliárdra csökkent, az adózott profit pedig 3,1-ről 2,6 milliárd forintra csúszott vissza. A társaság tulajdonában lévő befektetési célú ingatlanportfólió értéke 72,3 milliárd forint volt június végén.

A BIF az általa kezelt ingatlanokban átlagosan 17 százalékos bérletidíj-indexálást hajtott végre. A cég az első fél év során fizette ki a 2022-es év nyereségéből az osztalékot, amelynek összege 8,8 milliárd forint volt. 

A Budapesti Ingatlan Nyrt. első féléves pénzügyi mutatói
 

 

A BIF szabályozott ingatlanbefektetési társasági formában adózik, ezért cserébe osztalékfizetési kötelezettsége van, az eredmény 90 százalékát kell kifizetniük, feltéve, ha a szabad készpénzállomány ezt lehetővé teszi.