Minden jel szerint nem fogja tudni időben elfogadni a jövő évi költségvetést az amerikai törvényhozás, így október 1-jén leállhat majd a kormányzat, hatalmas veszteségeket okozva ezzel az amerikai gazdaságnak. A fokozott piaci bizonytalanságból azonban a ismét győztesként kerülhet majd ki.

Bitcoin,And,Blockchain,Concept,,Padlock,Hologram.,Cryptocurrency,,Electronic,Money,,Data
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kriptodeviza ugyanis mind a márciusi bankpánik, mind a nyári, adósságplafonnal kapcsolatos, hosszasan elhúzódó tárgyalások okozta piaci bizonytalanság árnyékában menekülőeszközzé lépett elő.

A három amerikai regionális pénzintézet bedőlésével terhelt március egy több mint 40 százalékos, míg az adósságplafon körüli politikai csatározás egy közel 25 százalékos ralit indított el a bitcoin kurzusán, mivel a befektetők úgy gondolták, az alternatív devizák világa a decentralizáltsága nyomán védettséget élvezhet még egy esetleges pénzügyi összeomlással vagy akár az amerikai kormányzat fizetésképtelenségével szemben is. A bitcoin árfolyama az idén közel 62 százalékot erősödött.

A Bitcoin árfolyama 2023-tól
A piaci félelem eddig a bitcoin malmára hajtotta a vizet az idén

Arra számítunk, hogy a kormányzati leállás nyomást gyakorolhat a dollárra, különösen a közelmúltbeli erősödését látva, miközben jelentős hatással lesz a negyedik negyedévi gazdasági növekedésre is

– hangsúlyozta James Butterfill, a CoinShares kriptoeszköz-kezelő vállalat kutatási vezetője. A kormányzati leállás az előzetes számítások szerint napi 1,9 milliárd dolláros kiesést okoz majd a szövetségi megbízásból dolgozó vállalatok számára, SpaceX-étől kezdve a kormányzati irodaépületeket takarító cégekig bezárólag.  

Készül az újabb leállásra az amerikai kormányzat

Olyan alacsony Joe Biden elnök támogatottsága, hogy még a leállásért is őt és a pártját hibáztatnák az amerikaiak.

Mivel a leállás az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) is érinteni fogja, akár a SEC bitcoin-ETF-ekkel kapcsolatos egyes döntései is későbbre tolódhatnak majd, negatív irányba módosítva ezzel a kriptopiac körüli hangulatot.

Legjobb tudomásom szerint a SEC nem nyilatkozott egyelőre semmit a BlackRock, a Fidelity vagy az Invesco ETF-javaslatairól, melyekről október 16. és 19. között kellene döntenie. Ha a leállás elhúzódik, ezek a döntések is későbbre csúszhatnak

– fejtette ki Noelle Acheson kriptopiaci szakíró a Bloombergnek.