A First Republic Bank a hét elején hozta nyilvánosságra gyorsjelentését, amelyből kiderült: a márciusi bankpánik egyik legnagyobb vesztesétől az első negyedévben több mint 100 milliárd dollárnyi betétet vontak ki az ügyfelek, ez a drasztikus tőkekiáramlás pedig ismét ráirányította a figyelmet a márciusi likviditási válságra, alaposan ráijesztve a befektetőkre.

Cryptocurrency,On,Binance,Trading,App,,Bitcoin,Btc,With,Bnb,,Ethereum, Cryptocurrency on Binance trading app, Bitcoin BTC with BNB, Ethereum, Dogecoin, Cardano, Litcoin, altcoin digital coin crypto currency defi p2p decentralized finance and fintech banking market
Fotó: Shutterstock

A First Republic által kiváltott félelmeket azonban a amelynek már a márciusi likviditási válság is nagyon jót tett, ismét ugródeszkaként tudta felhasználni, főleg miután a The New York Times egy általában jól értesült újságírója, Charles Gasparino kedden közzétette: a First Republic Bankkal dolgozó egyes bankárok szerint a pénzintézet hamarosan – hasonlóan a Silicon Valley Bankhoz – szövetségi gondnokság alá kerülhet.

A poszt megjelenésétől számított másfél órán belül a bitcoin árfolyama már 2,4 százalékos emelkedésen ment keresztül, amit azóta is folytatni tudott, egyetlen nap alatt 5,7 százalékos pluszt elérve. A legnagyobb kriptodevizának nem is jöhetett volna jobbkor a hagyományos pénzügyi rendszer befektetőit letaglózó hír, a bitcoin kurzusa ugyanis április 18–21. között több mint 10 százalékot csökkent. 

A márciusi bankpánik óta látványosan ellentétesen mozog a két eszköz árfolyama

A bitcoin kisebb mélyrepülése mögött elsősorban a múlt héten kibontakozó középbanki részvényralit figyelhettük meg, amelynek a First Republic is részese tudott lenni több mint 8 százalékra rúgó kurzusemelkedésével. A bankszektor egyhetes erősödését a betétállományaik stabilizálódása idézte elő, ami egészen a First Republic letaglózó számainak publikálásáig tartott. 

A jelentés közzétételét követően tegnap a pénzintézet kurzusa 50 százalékkal csökkent, az értékvesztésen túl pedig perbe is fogták a szebb napokat is megélt bankot.

A részvényesek szerint ugyanis a First Republic és annak nagy nevű könyvvizsgálója, a KPMG szándékosan elrejtette és lekicsinyítette a pénzintézet sebezhetőségét egy lehetséges tőkekivonási hullám hatásait tekintve, ezzel megtévesztve a befektetőket. 

A bank lehetséges gondnokság alá kerüléséről beszámoló újságíró szerint a First Republicot 30 milliárd dollárnyi betéttel megtámogató bankok vezetői szerint a pénzintézet lassan teljes egészében zombivá válhat, azaz az összeomlás közvetlen veszélyét elkerülheti, de már nem lesz képes valódi versenyre kelni a bankszektor szereplőivel.

A pénzpiacokon is jön a zombiapokalipszis

Zombivállalatoknak általában azokat a kvázi versenyképtelen vállalkozásokat nevezzük, amelyek felhalmozott adósságuknak csak a kamatát tudják törleszteni, ezzel a csődöt ugyan elkerülik, de a tőkét már nem képesek visszafizetni. A pénzügyi jelentésekben ez a kamatfedezeti arány (interest coverage ratio) egy alatti értékével mutatható ki, amelynek definíció szerint három évig fent is kell állnia, hogy zombinak lehessen ítélni az adott céget.

A bankpánik visszatértének pedig minden bizonnyal nem kizárólag rövid távon örülhetnek a bitcoinba fektetők: a legnagyobb kriptodeviza kurzusa a hagyományos pénzügyi rendszerbe vetett hit március 10-i megingása óta 43 százalékot emelkedett, de múlt heti mélyrepülését megelőzően járt már 50 százalék feletti pluszban is.