Évek óta nem látott raliba fogott a világ legnagyobb bitcoinportfólióját birtokló Grayscale Trust árfolyama, miután egy amerikai fellebbviteli bíróság felülírta a tőzsdefelügyelet (SEC) azon döntését, amellyel megtiltotta a befektetési vállalat számára, hogy zárt végű alapját tőzsdén kereskedett befektetési alappá, azaz ETF-fé alakítsa.

Bitcoin,Gold,Coin,And,Defocused,Chart,Background.,Virtual,Cryptocurrency,Concept.
Fotó: Shutterstock

A bíróság döntése ellen a SEC minden bizonnyal fellebbez majd, az ítélet azonban ennek ellenére is történelmi jelentőségű a kriptoszektor számára: a bírók döntésük indoklásában ugyanis rámutattak, a felügyelet egy inkvizitórius eljárás eredményeként egy „önkényes és szeszélyes” döntést hozott, mikor blokkolta a Grayscale beadványát.

„Ez a döntés nemcsak a Grayscale-ről vagy a bitcoinról szól, hanem precedenst teremt a szélesebb kriptoipar számára” – mondta Ji Kim, a Crypto Council for Innovation általános jogtanácsosa és globális politikai vezetője. 

Ez egy nagy, pozitív és precedensértékű hír. Egyértelműen rámutat arra, hogy a szabályozók számára létfontosságú, hogy az ilyen jelentőségű, teljes iparágat érintő, kritikus döntések meghozatalakor a szükséges egyértelműséget és indoklást biztosítsák

– tette hozzá a szakértő. 

A hírek következtében a bitcoin kurzusa raliba fogott, több mint 7 százalékot erősödött. Ekkora árfolyam-erősödésre hónapok óta nem volt példa.

A BlackRock ETF-kérelme tüzelte az évközi ralit, most a Greyscale ETF-én a sor, hogy ugyanezt megtegye

Tim Bevan, a kriptopiaci adatszolgáltató vállalat, az ETC Group vezérigazgatója szerint a bíróság döntése nyomán egyértelművé vált, hogy a bitcoin-ETF-ek piacra kerülése csak idő kérdése, az első tőzsdén kereskedett befektetési alap érkezését pedig jövő év elejére várja – ennek a fejleménynek pedig a Grayscale lehet az első, ha nem a legnagyobb nyertese.

A vállalat bitcoinalapja 17,4 milliárd dollárt kezel, az alap azonban jelenleg zárt végű formátumban működik. Ez azt jelenti, hogy a Grayscale az alap létrehozásakor egy adott mennyiségű részvényt bocsátott ki, melyhez utólag nem adhat hozzá újabb papírokat. Azonban ha az alapjukat ETF-fé alakíthatnák – amire a fellebbviteli bíróság döntése alapján egyre több esély van – megnyílna előttük az út újabb részvények kibocsátására, amin keresztül további tőkét vonhatnának be.

A BlackRock is beszáll a bitcoinbizniszbe, hatalmas lendületet vehet a kriptopiac

A világ legnagyobb alapkezelője ETF-et hozna létre a bitcoin követésére, a tokenek kezelője a perbe fogott Coinbase lenne. Hatalmas lépés ez a legitimáció felé, de a mögöttes szándékok sokak szemében rengeteg kérdést vetnek fel.

A Grayscale alapjának árfolyama jelenleg 18 százalékkal ér kevesebbet, mint amennyit a mögöttes bitcointartalékok alapján kellene, igaz, ez már hatalmas előrelépés a tavaly decemberi 50 százalékos szakadékhoz képest. A sikeres fellebbezés hírére az alap kurzusa kétéves rekordot jelentő, 17 százalékkal ugrott meg.

Alulértékelt a tröszt árfolyama a mögöttes tartalékok alapján

Az elemzők előzetes várakozásai szerint a bitcoin-ETF-ek piaca egy nagyjából 150 milliárd dolláros szegmenssé nőheti ki magát, megközelítve ezzel az aranyat követő alapok piaci lefedettségét. A szakértők rámutatnak: az amerikai alapkezelők kezelése alatt több mint 30 ezermilliárd dollár áll, a 0,5 százalékának a relokációja már elég lenne ahhoz, hogy önmagában ekkorára duzzassza a szegmenst – a lakossági befektetők étvágyától függetlenül, amely már az ETF-ek bevezetése nélkül is jókora.