Nem voltak elragadtatva a Cisco Systems részvényesei a vállalat 28 milliárd dolláros üzletétől. A papír 4 százalékot esett csütörtökön a hírre, hogy a hálózati berendezéseket gyártó cég felvásárolja a Splunk elemző és biztonsági szoftvercéget. Egészen más volt a hangulat a Splunknál, az árfolyam ugyanis 21 százalékot pattant. Indokolt is a befektetői optimizmus, hiszen a Cisco közölte, hogy részvényenként 157 dollárt fizet készpénzben a Splunkért, ami 31 százalékos prémium a szerdai 119,59 dolláros záróárhoz képest. De még a 144,43 dolláros csütörtöki záróárhoz képest is vonzó az értékelés.  

Phatthalung,,,Thailand,-,Nov,1,2018,:,Close,Up
Fotó: Shutterstock

A hűvös piaci fogadtatás ellenére is jól jön az év legnagyobb technológiai üzlete a Cisco Systemsnek, amely a pandémia idején megszenvedte az ellátási láncok szakadozottságát, majd a világjárvány után a kereslet, a megrendelések megtorpanását.  

Ügyfeleink számára elsődleges a szoftverbiztonság és a monitorozás, s nem valószínű, hogy csökkentenék az erre fordított kiadásaikat

– mondta a Reutersnek Chuck Robbins, a Cisco vezérigazgatója. A hírügynökség megjegyezte, hogy a Robbins-érában csökkent a Cisco hardverkitettsége, és megduplázódott a szoftverüzletág és a szolgáltatások súlya.

A Splunk legfőbb erőssége a rendszerek monitorozása, biztonsági felügyelete.

 

Relatív árfolyamváltozások javított
2023-tól
Splunk, Cisco
 

Tavaly 40 százalékkal nőtt a Splunk bevétele, az idei évben azonban a vállalatot is elérte az egész ágazatot sújtó lassulás, amit az emelkedő kamatlábakkal és a magas szinten ragadt inflációval magyaráznak az elemzők. Az akvizíció nyomán várhatóan gyorsul a Cisco bevételének növekedése, és a bruttó árrése is bővül. 

A Cisco jó áron vásárolt, az üzlet szinergiákat tár fel, és mindkét fél számára előnyös

– mondta Thomas Hayes, a Great Hill Capital fedezeti alap elnöke. A Splunk-akvizíció messze a legnagyobb felvásárlás a Cisco közel 40 éves történetében. Korábban, 2012-ben ötmilliárd dollárért vásárolta fel az NDS tévészoftvercéget, míg 2017-ban 3,7 milliárd dollárért az AppDynamics üzletiszoftver-céget.
Egyes elemzők szerint a biztonsági üzletág átfedése versenyjogi vizsgálatot igényelhet, de a Cisco nem aggódik emiatt. Az üzlet 2024 harmadik negyedévének végén zárulhat, a hatósági jóváhagyások függvényében. 

A Splunk-részvény idei teljesítménye 66,4 százalék, a Cisco Systemsé pedig 11,3 százalék, mindkettő természetesen pluszban.