Hatalmasat csökkent az Appeninn Holding Nyrt. adózott nyeresége: az ingatlanbefektetéssel és vagyonkezeléssel foglalkozó részvénytársaság profitja az egy évvel ezelőtti 13,1 millió euróról 2,2 millió euróra zuhant. Az eredményre jelnetős hatással volt a befektetési célú ingatlanportfólió átértékelésének, amely 8,3 millió euróval rontotta a bruttó működési eredményt (míg a tavalyi bázisidőszakban 8,7 millió eurós felértékelődés történt).

Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. 
Fotó: Kallus György
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A vállalat konszolidált árbevétele eközben 5 millió euróval 9,1 millió euróra nőtt egy év leforgása alatt az idei év első hat hónapban.

Az árbevétel magasabb szintjének fő oka az új leányvállalatok megszerzés óta keletkezett árbevétele (4,8 millió euró) és a meglévő portfólió bérleti díjainak indexálása, amelyek pozitív hatását az Appen-Retail Kft. tulajdonában álló ingatlan bezárása csökkentette valamelyest (41 ezer euróval). A társaság vizsgálja a korábban veszteséggel működő Frangepán utcai ingatlan további optimális hasznosítási módját – áll a vállalat féléves eredményeit ismertető közleményében.

A vállalat első féléves EBITDA-ja 3,6 millió eurós mínuszt mutat, ami látványos csökkenés a tavalyi év azonos időszakában elkönyvelt 10,6 millió eurós pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti nyereségével szemben, az eredményre azonban mindkét évben jelentős hatása volt az euróárfolyam mozgásának – olvasható a közleményben.

Az Appeninn árfolyama 1 éves
Nagyot erősödött az Appeninn részvényárfolyama az idén

A konszolidált adózott eredményt 2022-ben és 2023 első fél évében is kiemelten, bár eltérő előjellel érintette a devizaárfolyamok változása: az EBITDA szintjét 2022-ben nagymértékben emelte, 2023-ban szignifikánsan csökkentette.

A vállalat közleménye kiemeli: ha a nem realizált árfolyamhatásokat kiszűrjük az eredményből, jól látható, hogy a csoport korrigált EBIDTA-ja tárgyévben kiemelkedően, 1,8 millió euróról 4,7 millió euróra javult a tavalyi első fél évhez képest.

Szakértő: nem egy ligában focizik az Appeninn és a Budapest Airport

Az elmúlt hetekben, napokban felröppent piaci pletykák szerint az Appeninn érintett lehetett a Budapest Airport felvásárlásában, Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. szenior részvénypiaci elemzője ugyanakkor úgy látja, hogy ha nem emelnek tőkét, akkor a tranzakcióban való részvételük valószínűtlen.

Az Appeninn-csoport – 2022-ben meghatározott stratégiájával összhangban – 2023 elején eladta utolsó turisztikai érdekeltségét, februárban pedig megszerezte a székesfehérvári, illetve a zalaegerszegi Zone bevásárlóparkot tulajdonló Tidaholm Properties Kft.-t, valamint a nagykanizsai Kanizsa Centrum bevásárlóközpontot 100 százalékban tulajdonló Kantrum Property Kft.-t.

A kereskedelmiingatlan-portfólió fejlesztésének következő markáns lépéseként – és egyben első külföldi tranzakciójaként – az Appeninn-csoport 2023 márciusában megvásárolta a varsói Wiśniowy Business Park C, D, E és F irodaépületeit tulajdonló Dounby SP. részvényeit is – áll a vállalat közleményében.

A csoport a jövőben további tranzakciókkal szeretné diverzifikálni portfólióját, és a portfólió energiahatékonysági kérdései mellett a SZIT-minősítés megszerzése is napirenden van.