Európai szinten is rekordméretű lakossági kötvénykibocsátást hajtott végre Belgium szeptember elején. A helyi adósságkezelő 21,9 milliárd euró összértékben értékesített állampapírokat a háztartásoknak. A minden korábbinál nagyobb léptékű tranzakció az államadósság növekvő népszerűségének jele, miközben egyre nagyobb az elégedetlenség a lakossági megtakarítók körében a bankokkal szemben, amelyek nem igazán tudnak lépést tartani a megugró kamatlábakkal.

Flag,Of,Belgium,Sticking,In,European,Banknotes.(series)
Fotó: Shutterstock

Az augusztus 24-én indított kötvényaukció egyik célja épp az volt, hogy a bankokat a betéti kamatok emelésére késztesse. Ez volt Belgium történetének eddigi legnagyobb és valószínűleg Európa legnagyobb lakossági kötvényeladása is egyben – közölte hétfőn a belga adósságkezelő.

A belga bankbetétállomány 5 százalékának megfelelő összeg meghaladja a 2011-es euróövezeti adósságválság csúcspontján a megtakarítóktól felvett 5,7 milliárd eurót, de lekörözi az idei év eleji, 18 milliárd eurós olasz lakossági állampapír-kibocsátást is a Reuters beszámolója szerint.

A készpénzben úszó európai hitelezők eddig ellenálltak a megtakarítási kamatok emelésének, miközben a piaci kamatlábak az ellen küzdő központi bankok lépéseinek hatására megugrottak, mindez pedig pénzkivonásra ösztönözte a nagyobb hozamot kereső háztartásokat.

A kormányok által kibocsátott, lakossági megtakarítókat megcélzó állampapírok így népszerű alternatívává váltak. Idén Olaszország és Portugália is a háztartások felé irányította át államadósság-finanszírozási programjának nagy részét.

A belga egyéves 3,3 százalékos kamatot fizet, ami jóval felette van a pénzintézetek által kínált megtakarítási számlák 2,5 százalékos, illetve gyakran ennél is alacsonyabb kamatának.

A belga kormány korábban egy – még parlamenti jóváhagyásra váró – törvényjavaslatról is döntött, melynek értelmében a jelenlegi 30-ról 15 százalékra mérséklődne az egyéves állampapírok után fizetendő forrásadó, ami még vonzóbbá teheti a kötvényeket a bankbetétekhez képest.

A kötvény iránti kiemelkedő kereslet egyértelmű jelzés a bankoknak – mondta Vincent Van Peteghem belga pénzügyminiszter a Reutersnek, hozzátéve, hogy nem számított arra, hogy az értékesítés ennyire népszerű lesz.

A megtakarítók jelzést adtak a bankjaiknak, azt üzenve nekik: magasabb hozamot várunk, mint amit jelenleg a megtakarítási számláikon kínálnak. Legalább ugyanazt a tiszteletet kérjük, mint amit a részvényeseik iránt tanúsítanak

– hangsúlyozta a miniszter.

Az adósságkezelő intézet egyik igazgatója, Jean Deboutte szerint akkora volt az érdeklődés a papírok iránt, hogy az informatikai rendszerük a jegyzés során több alkalommal is összeomlott a nagy terheléstől.

A csúcskibocsátás következtében az adósságkezelő azzal számol, hogy az ország fennálló rövid lejáratú adósságállománya 10 milliárd euróval csökken 2023 végéig, a hosszú távú adósságkibocsátást kétmilliárd euróval csökkentik, miközben a készpénztartalék kilencmilliárd euróval nő.

Alig tud versenyezni az inflációval az egyik kedvelt hazai befektetés

A több tucat hazai kötvényalap közül mindössze az OTP és a Raiffeisen egy-egy terméke ért el legalább 18 százalékos hozamot idén, négy hónappal az évzárás előtt.