Jövő héten benyújtják a hongkongi tőzsdére a feldarabolt Alibaba logisztikai vállalata, a Cainiao dokumentumait. Legalább 1 milliárd dollárt várnak az elsődleges nyilvános kibocsátástól (IPO). A szakemberek már korábban is nagy reményeket fűztek a logisztikai vállalathoz. Jó a szegmens bevételtermelő képessége, s a cash-flow mindig vonzó a befektetőknek. Májusban olyan menetrend látott napvilágot, hogy a Cainiao másfél éven belül debütálhat a hongkongi parketten. A cég a magyarok előtt sem ismeretlen, Az AliExpressen rendelt kínai áruk túlnyomó részét ugyanis ő szállítja házhoz. 

Shanghai,china-feb.5th,2022:,Alibaba,Company,Logo,On,Office,Building.,A,Chinese
Fotó: Shutterstock

Nagy a bizonytalanság, mert a tőzsdei sajtó nevük elhallgatását kérő informátoroktól értesült a készülődésről. A Cainiao képviselője nem kommentálta az értesüléseket. Mindenesetre az Alibaba 4,4 százalékot emelkedett pénteken Hongkongban, ami az elmúlt egy hónap legnagyobb menetelése. Úgy tűnik, 

a Cainiao lépéselőnybe került az Alibaba többi egységével szemben a tőzsdei jegyzés felé vezető úton.

Azt is tudni lehet, hogy a cég felvette a kapcsolatot a Citic Securities, a Citigroup és a JPMorgan Chase bankházakkal, míg a China International Capital, összeférhetetlenség miatt már korábban kiesett az IPO szervezőinek sorából.

Egy másik logisztikai cég, a Global Express is hongkongi tőzsdei jegyzésre készül, nála a jóváhagyás a jövő héten várható.
Az Alibaba Freshippo élelmiszerboltláncának hongkongi IPO-ja egyelőre háttérbe szorult a kínai fogyasztói részvények iránti halovány érdeklődésre visszavezethetően. 

Pénteken a kínai technológiai vállalatok amerikai letéti jegyeinek árazása is megugrott. A Bloomberg szerint Kína fontolgatja a belföldi tőzsdén jegyzett vállalatok külföldi tulajdonlására vonatkozó korlátozások enyhítését, ami segített javítani a befektetői hangulatot.