A hamarosan holdinggá alakuló Alibabáról leválasztott hat kulcsüzletág önálló céggé alakul, ezek pedig külön-külön léphetnek tőzsdére, hatalmas tőkebevonási lehetőséget biztosítva az újonnan létrejövő vállalatok számára.

Fotó: Greg Baker / AFP

Az újonnan életre hívott vállalatok a felhőalapú szolgáltatásokkal, a kínai e-kereskedelemmel, a globális e-kereskedelemmel, a digitális térképkészítéssel és ételkiszállítással, a logisztikával, valamint a média és szórakoztatóipari tevékenységgel foglalkoznak.

A felhőben és a logisztikában utazó cégek lehetnek az elsők a tőzsdére lépés folyamatában.

Az elemzők szerint a felhőalapú szolgáltatásokkal foglalkozó ágazat már az Alibaba részeként is a legdinamikusabban fejlődő szegmensként jeleskedett, illetve a felhőszegmens foglalkozik a mostanság különösen felkapott generatív mesterséges intelligenciák fejlesztésével is, így tőzsdei bevezetésük iránt fokozott érdeklődés várható. 

A szakemberek a Cainiao néven futó logisztikai vállalattól is sokat várnak: a szegmens ugyanis bizonyítottan jól tud bevételt termelni, ami a befektetők számára hatalmas vonzerővel kecsegtet.

A logisztikai üzletág dinamikus fejlődése szembetűnő.

Érdemes kiemelni, hogy a bevételek túlnyomó többségét biztosító belföldi kereskedelmi tevékenység az anyavállalat irányítása alatt marad a továbbiakban is, így az eredeti Alibaba Group részvényárfolyamának drasztikus csökkenésével sem érdemes számolni, sőt: az elmúlt három év során több mint hetven százalékot szakadó kurzus a bejelentés hírére több mint 14 százalékot emelkedett, 32 milliárd dollárral növelve a vállalat értékét.

Az elemzők véleménye szerint a szervezeti átalakítás hatalmas, eddig rejtve maradt potenciált szabadíthat fel mind az anyavállalat, mind az új cégek tekintetében egyaránt.

A szakértői konszenzus ugyanis tetemes diszkontot véleményez az Alibaba jelenlegi részvényárfolyamán annak mögöttes, valós értékéhez képest – a vállalat ugyanis vízfejűvé vált annak rohamos fejlődésével, léket ütve a potenciális fejlődési lehetőségekbe. Az elemzők szerint a feldarabolás a kínai hatóságok tröszttel és monopolhelyzettel kapcsolatos félelmeit is enyhíti, csökkentve az esetleges kormányzati közbeavatkozások esélyét, ami szintén nagyon vonzó a befektetők számára.

Az Alibaba részvényeinek valós értékét 164 dollárra taksálják a szakemberek.

A vállalat kurzusát az elmúlt három évben alaposan megtépázta a kínai kormányzat: többek közt a trösztellenes törvények megszegéséért is pellengérre állították vállalatot, jelentős csapást mérve ezzel a kurzusa – a magánszektort érintő rendszeres, közvetett és közvetlen hatósági támadásokról nem is beszélve.

500 milliárd dollárt vesztett értékéből az Alibaba három év leforgása alatt.

A vállalat üzletágainak leválasztása azonban nem csak az Alibabának tehet jót, hanem a teljes kínai technológiai szektornak is. Az Alibaba felosztása ugyanis sok szempontból úttörőnek tekinthető a szegmensben, amit annak sikere esetén a versenytársak is követhetnek, új lendületet adva ezzel a Covid által alaposan helybenhagyott kínai gazdaságnak. 

A kínai lezárásokat kiheverte az Alibaba, de a lassulást nem tudta elkerülni

Várakozáson felüli, de erőtlen negyedéves számokat tett közzé az Alibaba az amerikai tőzsdenyitás előtt. Úgy tűnik, a kínai e-kereskedelmi óriás jól tűrte a zárlatot, amelyet csak az év végén oldottak fel, de lassult a növekedése. Valószínűleg profitál a karantén utáni nyitásból, bár ennek hatása csak a negyedév utolsó harmadában jelentkezhetett.

Az Alibaba bejelentésének hírére a rivális Tencent vállalat részvényei is emelkedni tudtak, a befektetők ugyanis bíznak benne, hogy a közösségimédia-óriás is követi az Alibabát az átalakítási folyamatban, annak minden előnyére szert téve.