A kezdeti szerényebb rajt után több mint 3 százalékos pluszba kerültek a 4iG-részvények a péntek délelőtti kereskedésben. A társaság csütörtök éjszaka tette közzé első féléves számait,  ebből kiderül, hogy a második negyedévben 151 milliárd forint árbevételt realizáltak, a növekedés motorja pedig leginkább a Vodafone Magyarország teljesítményének köszönhető. 

20220929 Budapest A 4iG Nyrt.  informatikai cég, melyet a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyeznek.
Nem számolnak kormányzati beavatkozással az árképzésben. Fotó: Vémi Zoltán/ Világgazdaság

A második negyedéves EBITDA megközelítette az 59 milliárd forintot, nettó profitsoron pedig 9 milliárd forintot ért el a vállalat a 2022. második negyedéves 3,6 milliárdos veszteség után. 

A menedzsment új stratégia kialakításán is dolgozik, a cégcsoporton belüli együttműködést erősítenék, egyúttal a meglévő távközlési infrastruktúra optimalizálását helyeznék a középpontba. 

Ennek része a ONE márka bevezetése Magyarországon, amely az újonnan kinevezett kereskedelmi igazgató feladata lesz. 

 


Az elemzői konferencián elhangzott, hogy éves prognózist nem tesznek közzé, de ha az első féléves EBTDA-eredményt sikerül megduplázni, az közel lenne a menedzsment elvárásaihoz. Jelentős akvizíción van túl a 4iG, már látják az első jeleit a szinergiahatásoknak, de ez a folyamat eltart egy darabig, várhatóan 2025-ig. 

Kérdésként felmerült, hogy kell-e számítani arra, hogy a kormány beavatkozik a telekommunikációs szolgáltatók árképzésébe (áremelési limit formájában), azt válaszolták, hogy nem számolnak ilyen kockázattal.

A cégnek most nincs szüksége külső forrásra, de monitorozzák a hosszú távú finanszírozási igényeket, ha ilyenek felmerülnek, akkor ismét a kötvénypiachoz fordulhatnak. Folytatják a saját részvények visszavásárlását, mert úgy ítélik meg, hogy ezzel részvényesi értéket teremtenek: a fél év végén 1193 forint volt az egy részvényre jutó saját tőke, az árfolyam pedig 864 forint péntek délelőtt, tehát a könyv szerinti érték 72 százalékán forogtak a papírok.