Jelentősen növelte árbevételét és javította eredményességét az első fél évben a 4iG, ehhez nagymértékben hozzájárultak a vállalat akvizíciói, valamint a társaság átalakulása, regionális infokommunikációs cégcsoporttá válása – közölte a társaság. 

20220728 Budapest 
4iG Nyrt. Távközlési Vállalat 
Székház

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az előző év hasonló időszakához viszonyítva az IFRS szerinti konszolidált nettó árbevétel 118,5 százalékkal, 266,2 milliárd forintra, az EBITDA 190 százalékkal, 95,3 milliárd forintra, míg az adózott eredmény 7,8 milliárd forintra nőtt.

A Vodafone Magyarország az akvizíció zárását követő öt hónapban 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a csoport konszolidált EBITDA-jához, és ugyanebben az időszakban 17,1 milliárd forinttal több adózás előtti eredményt produkál, mint t az előző év azonos időszakában.

A gyorsjelentése kitér a Vodafone Magyarország augusztus 31-én közzétett, a magyar számviteli törvény szerint készített, 2022. április 1. és 2023. március 31. közötti időszakot felölelő egyedi beszámolójára. Habár a vizsgált időszakban a társaság jelentős veszteséget mutatott ki, azt egyszeri tételek, elsősorban az előző tulajdonosnak fizetendő kölcsönkamatok okozták. Ennek megfelelően a negatív eredmény nem tükrözi a távközlési vállalat valós pénzügyi teljesítményét.

A 4iG jelentős mértékű pénzeszközállománnyal (47 milliárd forint) és működési cash flow-val (74,4 milliárd forint) zárta az első fél évét. A csoport nettó árbevételének 87 százaléka már a telekommunikációs, 13 százaléka informatikai szolgáltatásokból származott.

A csoport eredményét kedvezőtlen irányba befolyásolták a korábbi felvásárlásokhoz kapcsolódóan elszámolt értékcsökkenési leírási és kamatráfordítások, továbbá a mintegy 5,1 milliárd forint összegű telekommunikációs szektort érintő extraprofitadó is.

Jelentős egyszeri tételek a Vodafone-akvizíció után

A 4iG Vodafone Magyarországgal kapcsolatban annak 2023. január 31-i felvásárlását követő öthavi (február–június) eredményét jelenítette meg jelen féléves beszámolóban. A leányvállalat 42,5 milliárd forinttal járult hozzá a cégcsoport konszolidált EBITDA-jához, és az új tulajdonos irányítása alatt – az előző év hasonló öthavi időszakához viszonyítva – 17,1 milliárd forinttal növekedett adózás előtti eredménye. 

Ugyanakkor a Vodafone Magyarország a 2022. április 1. és 2023. március 31. közötti időszakra vonatkozó, a magyar számviteli törvény szerinti egyedi beszámolójában 51 milliárd forint negatív adózott eredményt mutatott ki. E negatív eredményt három nagy egyedi tétel befolyásolta, amelyek a korábbi tulajdonos (brit Vodafone Group) tevékenységéből, illetve a 4iG akvizícióját megelőző külső gazdasági hatásokból származtak:

  • A Vodafone Magyarország 38,6 milliárd forintot írt jóvá angol tulajdonosának az anyavállalat által biztosított után kamatként, amelyet az akvizíciót megelőzően a társaság kifizetett a Vodafone Globalnak. 
  • A telekommunikációs extraprofitadó további 10,3 milliárd forintos egyszeri negatív hatást gyakorolt a leányvállalat eredményére. 
  • A tavalyi magas energiaárakból és egyéb tételekből származó negatív eredmény 3,8 milliárd forint volt.

A Vodafone Magyarország adózás előtti, a magyar számviteli törvény szerinti eredménye a fenti egyszeri tételek nélkül 1,7 milliárd forint lett volna a teljes tavalyi pénzügyi évben.

Kilátások

A társaság jelenleg a további növekedést támogató stratégia előkészítésén dolgozik, amely a cégcsoport működésének integrálását, illetve a meglévő távközlési infrastruktúra optimalizálását helyezi a középpontba. A növekedés ösztönzésére a 4iG megkezdte a hazai és nemzetközi működésének, valamint a cégcsoport tulajdonában lévő vezetékes magyarországi és nyugat-balkáni passzív mobil-infrastruktúra potenciális összevonásának, kiszervezésének a felülvizsgálatát is.