A svájci Novartis csoporthoz tartó Sandoz dobhatja piacra a dél-koreai Samsung Bioepis által kifejlesztett SB17 gyulladáscsökkentőt – közölte a Sandoz hétfőn, miután a két cég együttműködési szerződést kötött. Hozzátette, a svájci cég megkapta a termék forgalmazásának jogát az Egyesült Államokra, Kanadára és Európa nagy részére is.

Viersen,,Germany,-,May,9.,2020:,Close,Up,Of,Mobile
Viersen, Germany - May 9. 2020: Close up of mobile phone screen with logo lettering of Sandoz pharmaceutical company on pile drug ampules (selective focus on letter S left)
Fotó: Shutterstock

Az ustekinumab hatóanyagú bioszimiláris (biológiailag hasonló) gyógyszer a Johnson & Johnson (J&J) Stelara nevű készítményének generikus változata, amely az autoimmun betegségek, köztük a Crohn-betegség, a plakkos pikkelysömör, a fekélyes vastagbélgyulladás, illetve az ezekkel járó ízületi gyulladások kezelésére szolgál.

Az SB17 klinikai tesztelését már lezárta a Samsung, sőt már a J&J-vel is szabadalmi megállapodást kötött, a szükséges hatósági jóváhagyásokat azonban még nem kapta meg. A Stelara szabadalmi védettsége amúgy az Egyesült Államokban idén szeptemberben, Európában pedig 2024 júliusában járt volna le.

A várhatóan október elejétől önálló cégként tőzsdére kerülő Sandoz egyre nagyobb részesedést igyekszik kikanyarítani magának a szabadalmi védettségüket elvesztő biotechnológiai gyógyszerek olcsóbb másolatait képező bioszimiláris generikus gyógyszerek egyre növekvő piacán.

A bioszimiláris gyógyszerek egyébként olyan, biotechnológiai úton előállított termékek, melyeket úgy fejlesztettek, hogy – minőség, biztonságosság vagy hatékonyság szempontjából is – rendkívül hasonlók legyenek egy már forgalomba hozott biotechnológiai gyógyszerhez, az úgynevezett a referenciatermékhez, amely a jelen esetben a Stelara.

A koreaiakkal kötött megállapodás tovább erősíti immunológiai kínálatunkat, a következő néhány évben öt, potenciálisan nagy értékű biohasonló készítménnyel jövünk ki

– mondta Richard Saynor, a Sandoz vezérigazgatója.

A svájci vállalat korábban közölte, hogy korrigált profitrátája idén valószínűleg 18-19 százalékra mérséklődik a tavalyi 21,3 százalékról, amit a magasabb marketingköltségek és a költséginfláció magyaráz, ám 2028-ra a mutató valószínűleg eléri a 24-26 százalékot.

A Novartis részvényesei szeptember 15-én rendkívüli közgyűlésen szavaznak a Sandoz kiválásáról és tőzsdére lépéséről, a részvények első kereskedési napja pedig előreláthatóan október 4-én lesz Zürichben. A svájci parkettre lépés mellett a Sandoz amerikai letéti jegyeket is kibocsát a tengerentúli börzék elérése érdekében.

A Samsung Bioepist 2012-ben a bioszimiláris gyógyszerek fejlesztésére hozta létre a Biogennel közösen a Samsung csoport biotechnológiai vállalata, a Samsung Biologics, majd tavaly 2,3 milliárd dollárért kivásárolta a Biogent.

A nagyjából egy évtizede létező koreai cég portfóliójában már hét készítmény található, és további négy – köztük a társaság honlapján egyelőre idesorolt SB17 – fejlesztése folyik.