A vártnál jelentősebb gyógyszer-értékesítés miatt a korábbi erős egy számjegyűről két számjegyűre módosította a 2023-as üzemieredmény-növekedési várakozásait a Novartis. A világ egyik legnagyobb gyógyszeripari vállalata a javuló kilátásokon túl azt is jelezte, hamarosan elindítja a korábban már bejelentett, 15 milliárd dolláros keretösszegű részvény-visszavásárlási programját, melyet 2025 végével zár le. 

Vials,Of,Liquid,On,A,White,Table,And,The,Logo
Vials of liquid on a white table and the logo of a large pharmaceutical company Novartis . March 15, 2021. Barnaul, Russia.
A vártnál jobb idei teljesítmény mellett újabb részvény-visszavásárlásokat tervez a Novartis.
Fotó: Melnikov Dmitriy / Shutterstock

A Novartis a Sandoz nevű, generikus készítményeket gyártó leányvállalatának leválasztásáról is közölt friss híreket: eszerint a gyógyszergyártó  részvényesei a szeptemberi közgyűlésükön szavazhatnak majd az előterjesztésről. 

A Sandoz leválasztását követően a tervek szerint önállóan lépne tőzsdére a svájci parketten, még a negyedik negyedév során. Ezzel egyidejűleg az amerikai piacokon letéti jegyeket is kibocsátana. A Sandoz önállósításának előkészítése már egy éve zajlik, az elemzők szerint sokat segíthet majd a Novartisnak az innovatív kutatás-fejlesztési projektek előtérbe helyezésében.

A Novartis árfolyama 2023-tól
Jókora kilengéseket élt meg az idén a Novartis kurzusa

A Novartis elmúlt negyedévben elért egy részvényre jutó eredménye 1,83 dollárra rúgott, jóval felülmúlva az elemzők 1,7 dollárról szóló előzetes várakozásait. A szakértők rámutatnak: a vártnál jobb eredmények mögött részben a vállalat kényszerű létszámleépítési programja és egyéb, számottevő szervezeti átalakítások is meghúzódnak, amelyeket egyes kutatás-fejlesztési projektek kudarca tett szükségessé.

Több ezer magyar beteg juthat a legmodernebb gyógyszerekhez a klinikai vizsgálatok során

Nagyot lépett előre a gyógyszeripari csoporton belül a Novartis magyarországi csapata, amely tizenkét ország kutatásaiért lett felelős. Mit nyer ezzel az itteni cég, és mit a magyar kutatók, orvosok és betegek? Erről kérdeztük Matt Zellert, a Novartis Hungary ügyvezető igazgatóját.

A vállalat pénzügyi vezetője hozzátette: a Sandoz leválasztása és az újabb részvény-visszavásárlási program elindításával párhuzamosan a Novartis továbbra is keresi a kedvező vállalatfelvásárlási lehetőségeket is, ezek azonban ritkaságszámba mennek, mivel a cég nehezen talál számára minden szempontból megfelelő célpontot.