Közel 1 százalékot esett, majd 0,5 százalékot emelkedett pénteken a Richter amerikai partnere, az AbbVie árfolyama, miután a társaság közölte, hogy sikertelenül zárult egy késői stádiumú kísérlete. A vérrák gyakori formájának kezelésére alkalmazott kombinációs terápia nem tudta érdemben növelni a betegek túlélési arányát a betegség súlyosbodása nélkül. Mégis tárgyalnak a hatóságokkal, mert kedvezőek a tendenciák.

abbvie
Fotó: Shutterstock

A gyógyszerkísérlet során a Venclyxto és a dexametazon szteroid kombinációját tesztelték relapszusos myeloma multiplexben szenvedő betegek körében. Bár az AbbVie szerkombinációja 9,9 hónapra javította a progressziómentes túlélés mediánját, szemben a Bristol-Myers Squibb cég Pomalyst–dexametazon gyógyszerkombinációjával, mely 5,8 hónapot ért el, de 

az eredmények statisztikailag nem voltak szignifikánsak.

Bár a próba nem érte el a várt eredményt, az AbbVie mégis azt tervezi, hogy tárgyal az amerikai egészségügyi hatósággal, tekintettel a potenciálisan kedvező tendenciára. A myeloma multiplex, a második leggyakoribb vérrák a világon.

Tavaly 2,01 milliárd dolláros bevételt termelt a Venclyxto, amelyet az Egyesült Államokban két másik típusú vérrák kezelésére már engedélyeztek. Az AbbVie a Richter partnere a magyar cég cariprazine hatóanyagú anti-pszichotikumának amerikai értékesítésében.