Az euróval szemben közel hathavi mélypontjára esett csütörtök délelőtt a forint. Húsz perccel 11 óra után a közösségi valuta egysége 394,4 forinton állt a bankközi devizapiacon. Utoljára március derekán volt ilyen gyenge a hazai fizetőeszköz. Akkor 400 forint fölé lőtt ki az euró.

20230805 Tiszafüred Szombaton tartották a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Búzagyűjtő Napját a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ rendezésében. A tiszafüredi Halas-téren rendezték meg az összeöntést
Fotó: Shutterstock

A forint veszített értékéből a dollárral, a régiós devizákkal, valamint a svájci frankkal és az angol fonttal szemben is.

A dollár 374,4 forinton, a frank 408,1 forinton, míg a font 456,4 forinton áll.

Kedvezőtlenül érinthette a forintot a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb előrejelzése, amely szerint az idei költségvetési hiány elérheti a GDP 5,2 százalékát, miközben a kormány aktuális célkitűzése 3,9 százalék.

 

 

 

Romlottak a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú német gazdasági előrejelzések is. A kora délután megjelenő német inflációs adat is hathat a magyar fizetőeszközre. 

Az öt meghatározó gazdaságkutató intézet csütörtökön megjelent közös elemzésében ugyanis 0,6 százalékos GDP-csökkenést jelzett előre, holott a tavaszi prognózisban még a németországi bruttó hazai termék 0,3 százalékos növekedését várták. Az elemzők szerint az emelkedő kamatok megviselik a gazdaságot, a magas pedig csökkenti a fogyasztást, ami a német gyártók számtalan magyar beszállítójának, így végeredményben a magyar gazdaság egészének teljesítménye szempontjából is rossz hír.