Hiba lenne elszigetelt ügyként kezelni a Tesla fekete csütörtökét , amikor 16 milliárd dollárt veszített egyetlen tőzsdenapon, miután a cég negyedéves, 23,35 milliárd dollárra rúgó árbevétele elmaradt a 24,1 milliárd dolláros elemzői konszenzustól. Éves alapon a bővülés mindössze 9 százalékos volt, s ilyen harmatos dinamikát három éve nem láthattak a Tesla hívei. A vállalat ugyanis a Nagy Hetes, a Magnificent Seven (a Google-anyavállalat Alphabet, az Amazon, az Apple, a Facebook-szülő Meta, a Microsoft, az Nvidia és a Tesla) csoport tagja, melya a széles piacot leképező S&P 500 kapitalizációjának 30 százalékát adja. És a csoport több tagja is a napokban jelent. Mint a Tesla esete is mutatja, az egész piac szempontjából sem mindegy, hogy milyen számokkal rukkolnak elő, s azt miként fogadják a befektetők.

One year Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg20 March 2023, Brandenburg, Grünheide: Employees of the Tesla Gigafactory Berlin Brandenburg work on a production line of a Model Y electric vehicle. The Tesla plant was opened and put into operation on March 22, 2022. In the meantime, about 10,000 people are employed there. (to dpa "One year of Tesla plant in Germany - showcase factory and object of dispute") Photo: Patrick Pleul/dpa (Photo by PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A vállalatcsoport piaci hatását jól jelzi, hogy az S&P 500 index idén eddig 11 százalékot emelkedett, ám ha a Nagy Hetes teljesítményét levonjuk, akkor a maradék indexkosár mindössze 0,6 százalékos pluszt produkált volna. A technológiai cégeket általában a jövőbeli profit ígéreteinek tartják, de ezek a növekedési részvények ráadásul még eredményesek is. Tavaly a hét vállalat az S&P 500 részvényenkénti nyereségének 17 százalékát adta, miközben akkor még az index piaci kapitalizációjának csak 22 százalékát képviselték. Elemzők szerint 2025-ben az index egy részvényre jutó nyereségének már 24 százalékát adhatja a hét vállalat. 

A Tesla árfolyama 2023. október 16-tól

Az elemzői várakozások elég optimisták. Az Apple esetében 4,8 százalékos profitnövekedés a konszenzus, a Microsoftnál 13 százalék, míg a Meta Platformsnál 116 százalék, a mesterségesintelligencia-csipeket gyártó Nvidiától pedig 468 százalékot várnak. Amint azt a Tesla árfolyamzuhanása is mutatta, ha a vártnál gyatrábbak a számok, akkor a piac keményen büntet. A vállalatcsoport indexen belüli súlya miatt az egész piacra kihatnak a gyorsjelentések. 

Ezek a részvények olyan magas értékeltségen forognak, ami nem hagy sok teret a csalódásnak

– mondta Carin Pai, a Fiduciary Trust International részvénystratégája, hozzátéve: ez nagy kockázatot jelent a Magnificent Seven csoport papírjaira nézve, melyek értékeltsége esetenként a tízéves átlag többszöröse, miközben az S&P 500 most nagyjából átlagos értékeltséget mutat.