a Tesla alapítójának pénzügyi vagyona 16,1 milliárd dollárral esett csütörtökön, miután a Tesla gyenge harmadik negyedéves eredményről számolt be, ez pedig eladói nyomás alá helyezte a részvényeket. Tizenhatmilliárd dollár, az magyar tőkepiaci szemmel nagyságrendileg az OTP, a Richter és a Magyar Telekom összesített részvénypiaci kapitalizációjának felel meg.

Neuralink IllustrationsNeuralink logo displayed on mobil with founder Elon Musk seen on screen in the background. Neuralink Corporation is a neurotechnology company that develops implantable brain-computer interfaces. In Brussels on 4 December 2022. (Photo Illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

Musk, aki 209,6 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb embere, a Tesla-részvények 13 százalékát birtokolja. A csütörtöki kereskedésben a papírok 9,3 százalékkal szakadtak. 

Az év egészét tekintve Musknak nem lehet oka panaszra, 2023-ban a Tesla-részvények felfutása 70 milliárd dollárnyi nem realizált árfolyamnyereséget eredményezett a dollármilliárdosnak. 

A Tesla negyedéves, 23,35 milliárd dollárra rúgó árbevétele elmaradt az LSEG I/B/E/S (korábban Refinitiv) 24,10 milliárd dolláros elemzői konszenzusától. Éves alapon a bővülés mindössze 9 százalékos volt, ilyen harmatos dinamikát három éve nem láthattak a Tesla hívei.  

A Tesla árfolyama 2023. október 16-tól
 

Ennél még kiábrándítóbb adat a befektetők által leginkább figyelt bruttó árrés 17,9 százalékos értéke, ez az megelőző negyedévinél 0,3 százalékponttal alacsonyabb, az egy évvel korábbi 25,1 százaléktól pedig fényévnyire van.

A Visible Alpha által megkérdezett 21 elemző átlagosan 18,02 százalékos árrést várt el a Teslától, míg az LSEG 17 megkérdezett elemzője optimistább volt, és átlagosan 18,25 százalékos bruttó marzsot vizionált – írja a Reuters. Az egy részvényre eső kiigazított profit (EPS) a várt 73 cent helyett 66 centre jött ki.

Az adózott profit pedig az egy évvel korábbi 3,29 milliárd dollárról 1,85 milliárdra olvadt.

Az árcsökkentési háborúval saját profitját radírozta le a Tesla

Ezúttal nem kápráztatta el a befektetőket a Tesla, amely a szeptemberrel zárult harmadik negyedévben haszonkulcsának és nyereségének további jelentős mérséklődéséről számolt be. Jó hír viszont, hogy az első Cybertruck kisteherautókat november végén már átadhatják a megrendelőiknek.