Az amerikai elektromosautó-gyártó az idén kisebb megszakításokkal, de rendszeresen csökkentette fogyasztói árait valamennyi kiemelt piacán, egyrészt hogy fenntartsa az érdeklődést modelljei iránt, másrészt hogy egyre bővülő gyártókapacitásait maximálisan ki tudja használni. 

cybertruck tesla
A texasi Austinban november végén adják át az első Cybertruckokat a megrendelőknek. Fotó: Tesla

A kereslet támogatásához szükség volt a folyamatos akciózásra, amivel megfizethetővé tették a villanyautóikat az egy ideje uralkodó magas kamatkörnyezetben. 

A harmadik negyedévben 6 százalékos átlagos árcsökkentést hajtottak végre valamennyi modelljüknél. Az egy járműre eső bevétel az idén eddig 11 százalékkal csökkent. 

Leállások voltak a ráncfelvarrás miatt 

Az első fél évben sikerült is stabilizálni az értékesítést, a harmadik negyedévben viszont a Model 3-as szedán és a Model Y crossover felfrissített, jóindulattal is csak újszerűnek mondható változatára álltak át, a gyártósorok átszerszámozása miatt a Gigafactorykben lelassult a munka, többhetes leállások is előfordultak. 

Ezzel azonban végeztek, úgyhogy innentől az maradt a kérdés, hogy cége el tudja-e érni az év végére a januárban kitűzött célt, vagyis az 1,8 millió darab Tesla értékesítését. Ehhez az év utolsó három hónapjában 476 ezer járművet kellene eladniuk.

Az garantálható, hogy a rekorddöntésekből sportot űző Musk mindent megtesz ennek érdekében, és hajlandó lesz tovább farigcsálni a Teslák árát,

ahogy azt a befektetők és az elemzők már most előre borítékolják. Pozitívum, hogy a Texas állambeli Austinban lévő Gigafactoryben a bő kétéves késésben lévő Cybertruck-projekt célegyenesbe ért, a várva várt, futurisztikus formavilágot idéző elektromos pick-up sorozatgyártása még az idén megindul, javítva az értékesítési statisztikákat. Az első példányokat november 30-án adják át legkitartóbb megrendelőiknek.

Kiábrándító adatokat közölt a Tesla

Az árcsökkenésre alapozó üzletpolitikának viszont meglett a böjtje: a Tesla negyedéves, 23,35 milliárd dollárra rúgó árbevétele elmaradt az LSEG I/B/E/S (korábban Refinitiv) 24,10 milliárd dolláros elemzői konszenzusától. Éves alapon a bővülés mindössze 9 százalékos volt, ilyen harmatos dinamikát három éve nem láthattak a Tesla hívei. 

tesla
Az egy járműre eső gyártási költségek további lefaragását ígéri a Tesla. Fotó: AFP

Ennél még kiábrándítóbb adat a befektetők által leginkább figyelt bruttó árrés 17,9 százalékos értéke, ez az megelőző negyedévinél 0,3 százalékponttal alacsonyabb, az egy évvel korábbi 25,1 százaléktól pedig fényévnyire van. 

A Visible Alpha által megkérdezett 21 elemző átlagosan 18,02 százalékos árrést várt el a Teslától, míg az LSEG 17 megkérdezett elemzője optimistább volt, és átlagosan 18,25 százalékos bruttó marzsot vizionált – írja a Reuters. Az egy részvényre eső kiigazított profit (EPS) a várt 73 cent helyett 66 centre jött ki. 

Az adózott profit pedig az egy évvel korábbi 3,29 milliárd dollárról 1,85 milliárdra olvadt.

A Tesla közleményében elismerte, hogy új gyáraiban drágábban termel, de azzal nyugtatta a befektetőket, hogy a nyári–ősz eleji fejlesztésekkel költséghatékonyabbá tették a gyártási folyamatot, faragtak az egy autóra jutó költségekből, s e téren meg is akarják őrizni globális vezető szerepüket. 

Az árfolyam az egekben, a befektetők türelme véges

A harmadik negyedévben éves alapon 43 százalékkal, 2,41 milliárd dollárra nőttek az üzemeltetéssel kapcsolatos költségeik. A mesterséges intelligencia (MI) széles körű alkalmazásával további megtakarításokat érnek el, persze ehhez előbb forrásigényes beruházásokat, fejlesztéseket is végre kell hajtaniuk.

SpaceX, Twitter and electric car maker Tesla CEO Elon Musk attends an event during the Vivatech technology startups and innovation fair at the Porte de Versailles exhibition centre in Paris, on June 16, 2023. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Elon Musknak kemény kérdésekre megnyugtató válaszokat kellene adnia. Fotó: Joel Saget / AFP

A befektetői aggodalmak a marzsok további leépüléséről egyelőre nem hagytak nyomot az árfolyam alakulásán, a Tesla idén 125 százalékot erősödött. Kurzusa az amerikai piaczárás után közzétett gyorsjelentésre előbb 2 százalékot esett, majd előjelt váltva 2 százalékos pluszba fordult az elektronikus kereskedésben, így várta az ilyenkor szokásos elemzői konferenciát. 

Megjegyzendő, hogy Elon Musk meghökkentő kijelentései és a hangzatos ígéretei ilyenkor rendszerint megráncigálják a cég részvényárfolyamát.