Pénz- és tőkepiac

Bejött Putyin legújabb húzása: örömtáncot jár a rubel

Az olaj drágulása és a várható kamatemelés is támaszt ad az orosz fizetőeszköznek. Hathetes csúcsokat döntött a rubel.

Jól kezdte a hetet a rubel, az orosz fizetőeszköz hétfőn hathetes csúcsára, a 95-ös szint közelébe erősödött az amerikai dollárhoz képest. Az árfolyam-emelkedést az olajárak emelkedésével hozzák összefüggésbe az elemzők – írta a Reuters. Hétfőn reggel 1 dollárért csupán 95,17 rubelt kellett fizetni, ami szeptember 13. óta a legkedvezőbb értékelés.

Ruble,Exchange,Rate,Chart,On,International,Stock,Exchanges.,Concept,Depreciation
Fotó: Shutterstock

Az euróval és a jüannal szemben egyaránt 0,1 százalékot erősödött a rubel, az uniós deviza 100,72-ot, a jüan pedig 12,99-ot ért.

Az árfolyamot több esemény is kedvezően befolyásolta. Egyrészt a hónap végi adófizetések alkalmával az exportőrök főként devizabevételeket váltanak át a helyi kötelezettségek kifizetésére. Emellett a múlt héten életbe lépett Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelete a kötelező devizaértékesítésről, amely 43 exportőrcsoportot arra kötelez, hogy devizabevétele 80 százalékát hazatelepítse, 90 százalékát pedig értékesítse. A rubel erősödése pénteken kezdődött, a hét utolsó kereskedési napján csaknem 2 százalékot tudott javítani a fizetőeszköz.

Érdemes megjegyezni, hogy a rubel növekedését nem kísérte a kereskedelmi forgalom növekedése

– emelte ki piaci kommentárjában Alexei Antonov, az Alor Broker elemzője, aki ezt inkább az importőrök devizakeresletének csökkenésével, valamint a dollár- és jüaneladások növekedésével hozta összefüggésbe.

A szakértő szerint a magasabb kamatlábak és a fogyasztói kereslet ebből következő csökkenése is közrejátszhat az árfolyam alakulásában. Ráadásul az újabb kamatemelésre vonatkozó piaci várakozás is támogatja az orosz valutát. Az orosz központi bank július óta 550 bázisponttal emelt, és a közgazdászok a következő, október 27-i ülésén a jelenleg 13 százalékos alapkamat újabb emelését várják.

A Brent nyersolaj ára 0,6 százalékkal csökkent, és 91,63 dolláron állt hétfőn reggel, de még mindig a 2023-as csúcsértéke közelében tanyázik. Az orosz részvényindexek emelkedéssel indították a hétfői kereskedést.

Új rubelbankjegyeket ad ki az orosz jegybank

Az új ezres és ötezres bankjegyeket megerősített biztonsági elemekkel látták el. A korszerűsített bankjegyeket fokozatosan fogják forgalomba hozni, és az 1997-ben bevezetett bankjegyekkel együtt fogják használni.

 

dollár rubel devizapiac árfolyam piaci összefoglaló
Kapcsolódó cikkek