Az OTP zuhanása miatt indult a mélyrepülés a hazai piacon, 55 200 pontig esett az árfolyam, ahol egy erős támasz is található. A szint törésével 53 200 pontig nyílna meg a tér az esés előtt. Egy hete az 55 200–56 200 pont közötti sávban mozog az árfolyam, egyelőre nincsenek jelzések a kitörés irányára vonatkozóan.

A BUX index technikai képe

Profitrealizálás indult szeptember közepén az OTP-ben. Egy Varga Mihály pénzügyminiszter által elhintett, bankadóemeléssel kapcsolatos hír volt az esés katalizátora, a Fidesz cáfolata ellenére a kedélyek azóta sem nyugodtak el. A 13 900 forintos támasz törésével az esés begyorsult, és 12 770 forintig zuhant a bankpapír. 

Az OTP április óta emelkedik nagyobb korrekció nélkül, ráadásul ezalatt több mint 50 százalékkal jutott feljebb az árfolyam. Az elmúlt héten oldalazás indult 12 770–13 400 forint között, a sávból történő kitörés iránya egyelőre bizonytalan. A jelenlegi szintekről akár a további korrekciónak is van tere, de elindulhat felfelé is az árfolyam, hogy visszatesztelje a 14 770 forintnál húzódó csúcspontot.

Az utóbbi hetekben intenzív mozgások jellemezték a Mol árfolyamát. Július során 3190 forintig kapaszkodott a kurzus, ami több mint négyéves csúcs. Az osztalékfizetést követően azonban nagyot esett az árfolyam. Gyakori jelenség, hogy a kifizetett osztalékkal arányos mértékű esés alakul ki egy árfolyamában, de a Molban kialakult korrekció folytatódott.

20221024 Budapest Benzinkút TankolásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Az üzemanyag meg csak drágul és drágul… Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Vélhetően profitrealizálás indult a hetekig tartó intenzív emelkedést követően. Az utóbbi hetek során kialakított egy támaszt az árfolyam 2650 forintnál, ahonnan sikerült szeptember közepén emelkedő irányba indulnia. Az elmúlt két hét során azonban ismét oldalazás indult 2750–2820 forint között. 

Innen nagyobb a valószínűsége Mol-árfolyam további emelkedésének, 

a következő meghatározó ellenállás 2900 forintnál húzódik.

A Richter egy emelkedő trendben kapaszkodik felfelé, ami március végén kezdődött. Augusztusban újabb csúcsra tudott kapaszkodni az árfolyam, de 9300 forintnál elakadt az emelkedés. A Richter elért a történelmi csúcsához, ez a szint állította meg, de szeptember első felében ismét erőre kapott az árfolyam, és sikerült soha nem látott magasságba emelkednie. 

Ezt követően egy korrekció érkezett, és jelenleg 8800 forint felett egy támasz kialakulása látható, ha sikerülne innen ismét elrugaszkodnia az árfolyamnak felfelé, akkor kialakulhatna egy újabb emelkedő szakasz.

Szeptember 15-én egy pozitív hírnek köszönhetően rövid idő alatt több mint 10 százalékot emelkedett a Magyar Telekom kurzusa. A befektetők a kormány bejelentésének örültek, hogy a hírközlési szolgáltatókat terhelő közműadó-fizetési kötelezettséget 2024 januárjától és a távközlési pótadót 2025 januárjától eltörlik. 

A jó hangulat azóta is tart a Telekom piacán, a múlt héten 548 forinton újabb csúcsra ért az árfolyam. 

A távközlési társaság részvényeinek emelkedése azonban már régóta tart, a tavaly októberi 280 forintos mélypont óta már közel duplájára emelkedett az árfolyam. A Magyar Telekom 11 éve járt utoljára a mostanihoz hasonló szinteken, a másfél héttel ezelőtti nagy emelkedés során fontos ellenállásokat is áttört a papír, a következő erős ellenállás pedig 590 forintnál húzódik. 

20220111 Budapest 
Népliget

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 

A képen: Magyar Telekom székház
20220111 Budapest NépligetFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG A képen: Magyar Telekom székház
Több mint egy évtizedes árfolyamcsúcsot nyugdíjazott a Magyar Telekom. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Rövid távon a profitrealizálások miatt korrekció indulhat, amelynek során támasz kialakítására érdemes várni. Ezt követően érdemes ismét vételi pontokat keresni a papírban.