A következő évben egymillió JPMorgan-részvényt ad el a bank vezérigazgatója, Jamie Dimon, először a banknál folytatott pályafutása idején. A jelenlegi árfolyamon több mint 140 millió dollárt érő részesedés piacra dobása után Dimon és családja kezében még mindig marad 7,6 millió JPMorgan-részvény.

Az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) intézett beadvány szerint az eladás oka pénzügyi diverzifikáció és adótervezés, ám Dimon továbbra is rendkívül erősnek látja a cég lehetőségeit, amelyben az eladás után is tetemes részesedése marad.

CEOs Scharf, Thomas, Dimon And Fraser Hold An Annual Oversight Largest Bank Hearing
Fotó: AFP

Korábban a bank előszeretettel hívta fel a figyelmet arra, hogy Dimon egyetlen részvényt sem adott el.

Egy az ügyet ismerő forrás a Financial Timesnak elmondta, hogy a Wall Street legrégebb óta hivatalban lévő, 67 éves vezérigazgatója részéről az eladás azt sem jelenti, hogy Dimon már a nyugdíjra készül.

Dimon 2004-ben került a JPMorganhez, amikor az felvásárolta a Bank One-t, majd ugyanebben az évben a pénzintézet vezérigazgatója lett, egy évvel később pedig az igazgatótanács élére és elnöknek is kinevezték.

A múlt hónapban arra figyelmeztetett, hogy a javasolt tőkemegfelelési szabályok ellehetetlenítik a bankpapírokba történő befektetéseket. Ugyanakkor még további kétmillió részvényopciót is birtokol, így bankhoz köthető vagyonának kevesebb mint tizedétől szabadul meg az értékesítéssel. 

Mióta ő áll a pénzintézet élén, a részvények árfolyama 250 százalékot emelkedett.

Dimon a vezérigazgatói teljesítményéért kapott részvények mellett az évek során vásárolt is a bank papírjaiból.