Romániai lapértesülés szerint az OTP Bank 360 millió eurót kér az ottani leányvállalatáért, a versenyben lévő két pénzintézettől azonban ilyen magas ajánlat nem érkezett. A legesélyesebb Banca Transilvania 300 millió eurót, vagy kicsivel többet fizetne, a még szintén érdeklődő Raiffeisen Bankról nem tudni, meddig hajlandó elmenni a licitben. 

Belgrade,,Serbia,-,May,30,,2021:,Otp,Bank,(otp,Banka)BELGRADE, SERBIA - MAY 30, 2021: OTP Bank (OTP Banka) logo on their main office for Belgrade. OTP Bank Group is one of the largest Hungarian banks, spread accross in Central and Eastern Europe.
Romániából eltűnhetnek a közismert zöld-fehér színek. Fotó: BalkansCat

Az OTP romániai leányának árazását tekintve nem volt szerencsés a Unicredit visszalépése, amely egy sokkal nagyobb üzletet üt nyélbe, 300 millió eurót befektetve egyesíti román egységét a görög Alpha Bank Romániával. Ezzel a Unicredit a harmadik számú szereplővé lép elő az ország bankpiacán. 

A várakozások szerint 2-3 hónapig tartó tárgyalások következnek, majd 2024 elején zárulhat az üzlet. 

 

Mélyen áron alul vinnék a riválisok az OTP romániai leánybankját

Ahogy korábban a VG megírta, a Raiffeisen Bank és a Banca Transilvania tett kötelező érvényű ajánlatot az OTP-nek.

Az OTP Bank Románia eladása a Unicredit-Alpha sztoriig az év üzletének számított a román bankszektorban, és bárki veszi is meg, közel 3 százalékos piaci részesedést szerez. A pénzintézet tavaly év végén a tizedik helyen állt egy olyan piacon, ahol a tíz legnagyobb bank a teljes banki eszközállomány több mint 80 százalékát ellenőrzi. 

Az OTP csoport idén májusban jelentette be, hogy eladná romániai érdekeltségét.