A várakozásoknak megfelelően két kötelező érvényű ajánlatot kapott az OTP Bank a romániai leánybankjáért. Hivatalos részletek egyelőre nincsenek, a profit.ro azonban annyit kiderített, hogy a Banca Transilvania, valamint a Raiffeisen Bank végső ajánlata is elmaradt az OTP által várt ártól. A Banca Transilvania állítólag az OTP Románia szavatolótőkéjének 70-80 százalékát lenne hajlandó kifizetni, míg a magyar központú pénzintézet azt 100 százalékra értékeli. 

20220202 Budapest OTP Bank Bankfiók Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR   Világgazdaság  VG
A román bankok megtették az ajánlatot, most Budapesten pattog a labda. Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Az OTP Bank Románia az ország tizedik legnagyobb bankja az eszközök alapján, június végén 20 milliárd lej (4 milliárd euró) volt a mérlegfőösszege. A szavatolótőke június végén 2,1 milliárd lej volt, ennek alapján a Banca Transilvania ajánlata 1,4-1,6 milliárd lejre (mintegy 300 millió euró) tehető. A Krónika Online megjegyzi, az OTP Bank Románia eladása az év üzletének számít a román bankszektorban, és bárki veszi is meg, közel 3 százalékos piaci részesedést szerez. A pénzintézet tavaly év végén a tizedik helyen állt egy olyan piacon, ahol a tíz legnagyobb bank a teljes banki eszközállomány több mint 80 százalékát ellenőrzi. 

Az OTP Bank Romania 2014-ben vette át a Millenium Bankot, további akvizíciókra azonban nem került sor: a Román Nemzeti Bank (BNR) 2018-ban megakadályozta a Banca Romaneasca felvásárlási kísérletét, holott arról a két fél 2017-ben megállapodott.

Az OTP csoport idén májusban jelentette be, hogy eladná romániai érdekeltségét. 

 

Bukarest az utolsó körben nyúlt bele az OTP romániai üzletébe

A várakozások szerint napokon belül eredményt hirdet az OTP Bank, kiderül, ki viszi a romániai leányvállalatot. Az Eximbankot a hírek szerint kiütötték a jelöltek közül.