A vártnál nagyobb mértékben zsugorodó eredményről számolt be kedd reggel az OMV. Az osztrák olajipari vállalat az energia- és a vegyipari szegmensben is alacsonyabb teljesítményt nyújtott a harmadik negyedévben.

OMW
Nem futott jól az OMV szekere a harmadik negyedévben. Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült üzemi eredmény (CCS EBIT) soron 62 százalékkal 1,33 milliárd euróra apadó teljesítményt ért el a Mol régiós riválisa, adózott eredménye pedig 64 százalékkal, 431 millió euróra esett vissza. Az utóbbi egy részvényre vetítve 1,32 euró.

A vállalat oldalán közzétett elemzői konszenzus mindkét eredménymutatót jóval magasabbra várta, 1,49 milliárd eurós CCS EBIT-et és 657 millió euró nettó nyereséget prognosztizálva.

Az osztrák olajvállalat szabad készpénztermelése eközben bő harmadával, 1,45 milliárd euróra mérséklődött.

Az OMV vegyipari üzletága, amelyet a fosszilis üzemanyagokról való hosszú távú leválás jegyében a vállalat növekedési motorjának szántak, veszteségessé vált a szeptemberben zárult negyedévben. A szegmens 11 millió eurós tisztított üzemi veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 214 millió eurós nyereséggel szemben.

A vegyipari ágazatban a gyengébb fogyasztói kereslet miatt gyengülés tapasztalható

– magyarázta Alfred Stern, az OMV vezérigazgatója az üzletág teljesítményét.

Az energiaüzletág eredménye eközben 68 százalékkal 942 millió euróra zuhant a tavalyinál jelentősen alacsonyabb olaj- és gázárak mellett.

Az OMV árfolyama 2023-tól
 

Ami a jövőt illeti, a vállalat a Brent olajfajta hordónkénti árát az eddigi 75–80 dollárra becsült sáv felső tartományába, 80 dollárra várja 2023 egészében. Ez jóval alacsonyabb, mint a tavalyi 101 dolláros hordónkénti átlagár. Az átlagos realizált gázárat megawattóránként 30 euró körül lehet idén, szemben a tavalyi 54 euróval.

A csalódást keltő eredményszámokra 4 százalékos eséssel reagált az OMV részvényárfolyama, idén ezzel már 18 százalékot ereszkedett a kurzus.

Jócskán visszaesett a Mol horvát leánycégének teljesítménye

Ötödével apadó bevétel mellett közel felére zuhanó harmadik negyedéves nyereségről számolt be a horvát INA olajipari vállalat pénteken.