Jócskán visszaesett a horvát INA olajtársaság teljesítménye a harmadik negyedévben, mivel a nagy energiacégekhez hasonlóan a Mol-leány sem tudta kihúzni magát a normalizálódó energiaárak okozta bevétel- és eredménycsökkenés alól.

Split,,Croati,-,12,April,,2022:,Logo,Of,Ina,Gas
Jócskán visszaesett az INA eredménye a harmadik negyedévben. Fotó: Shutterstock

A zágrábi székhelyű vállalat tisztított, újrabeszerzési árakkal becsült (CCS), kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 46 százalékkal, 162,8 millió euróra – 62,3 milliárd forintra – zsugorodott a tavalyi értékhez képest.

A július és szeptember közötti periódusra elkönyvelt, 84,7 millió eurós adózott nyereség 48 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Mindezt ötödével visszaeső árbevétel és kevesebb mint felére zuhanó működési eredmény mellett érte el a Mol 49 százalékos tulajdonában és a magyar társaság irányítása alatt álló vállalat.

A kutatás-termelés üzletágat érzékenyen érintette az olaj- és gázárak 2022-es csúcsokról való lefordulása, a szegmens tisztított, CCS EBIDTA-ja nagyrészt ennek következtében harmadára, 78,8 millió euróra apadt.

A visszarendeződő világpiaci árak mellett a csökkenő kihozatal is mérsékelte az eredményt, az INA teljes szénhidrogén-termelése 12 százalékkal, napi 23 ezer hordóra csökkent ebben az időszakban. A társaság 7,5 százalékkal kevesebb nyersolajat pumpált a felszínre, földgáztermelése pedig 16 százalékkal esett vissza.

 

A finomítást, valamint a marketing- és kiskereskedelmi tevékenységet magába foglaló üzletág eredménye 40 százalékkal, 88,5 millió euróra ugrott. A jelentős javulásban a – továbbra is érvényben lévő üzemanyagár-sapka mellett – növekvő üzemanyag-eladásoknak és az erős nyári turisztikai szezonnak egyaránt szerepe volt. Emellett kedvezett az is, hogy júliustól eltörölték azt a szabályozást, melynek értelmében az INA tavaly ősz óta csak a horvát állami villamosipari vállalatnak adhatta el az általa kitermelt földgázt.

Az INA 2023 első kilenc hónapjában 341 millió euró EBITDA-t és 158 millió euró nettó nyereséget ért el, ami erős eredmény a kedvezőtlen külső tényezőket figyelembe véve, amelyek közül az alacsonyabb árak és a szabályozás a legmeghatározóbbak

– összegezte a vállalat eddigi idei teljesítményét Ortutay Zsuzsanna, az INA igazgatótanácsának elnöke.