Pesszimistán ítélte meg a piac a Country Garden fizetőképességét szeptemberben, pedig akkor még sikerült a 30 napos türelmi idő lejárta előtt rendeznie 22,5 millió dollárnyi lejárt kötvénykupont Kína legnagyobb magánkézben lévő ingatlanfejlesztő társaságának. Most azt jelezte a cég, hogy nem tudott kifizetni egy hongkongi dollárban denominált 60 milliós adósságot, mert szeptemberben visszaestek a lakáseladásai. Továbbá várhatóan nem teljesíti az összes amerikai dollárkötvénye kuponkifizetését és egyéb külföldi adósságkötelezettségét sem az esedékesség idején, sem pedig a türelmi időn belül. 

Mindezzel gyakorlatilag fizetésképtelenségére figyelmeztet a vállalat, s pénzügyi tanácsadókat vett fel, és tárgyalásokat tervez az offshore hitelezőkkel.

(FILES) This photo taken on June 15, 2023 shows the headquarters of China's developer Country Garden Holdings in Foshan, in China's southern Guangdong province. Debt-saddled Chinese property giant Country Garden said on October 10, 2023 that it did not expect to meet all of its offshore payment obligations in time as it battles to avoid default. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

A lakáseladásokból származó árbevétel az idei év első három negyedévében 44 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, s 21 milliárd dollárra esett vissza. Különösen meredeken zuhantak az eladások szeptemberben, amikor a Country Garden értékesítése 81 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől, s 846 millió dollárra zsugorodott.

A Country Garden az egyik legmeglepőbb áldozata Kína mélyülő lakáspiaci válságának. Tucatnyi versenytársát élte túl, közülük a legismertebb, a tőzsdére két hónapja hongkongi halálugrással visszatért Evergrande-ot. Alig egy évvel ezelőtt a kínai hatóságok még modellszerű fejlesztőként emlegették a fosani székhelyű Country Gardent, amelyet az állami tulajdonú bankok hitelekkel halmoztak el, s a befektetők annyira bíztak benne, hogy tavaly Hongkongban sikeresen értékesített részvényeket. Sőt, az idei évet azzal kezdte, hogy nyilvános árverésen vásárolt földeket építési területnek.  

Érzékenyen érinti a kínai gazdaságot a Country Garden sokkja, mert az ingatlanok nagy része a vidéki városokban és a húzóágazatok ipari övezeteiben fekszik. 

Ezeken a területeken már most is nagy a feszültség a gazdaság lassulása miatt. És most az önkormányzatok is elesnek legfőbb bevételüktől, mert leálltak a telekvásárlások. A cégnek 3 ezer ingatlanprojektje fut szerte Kínában, ami több millió lakást jelent. Júniusban 186 milliárd dollárnak megfelelő kötelezettséget viselt a Country Garden, beleértve a már eladott, de még át nem adott lakásokat, a beszállítókkal szembeni tartozásokat, a banki adósságot és a kötvényeket is. A kötelezettségek többsége egy éven belül esedékes. A cég 7 milliárd dollárt meghaladó első félévi veszteségről számolt be, főként az ingatlanfejlesztések leírása miatt. 

Tavaly 700 ezer lakást adott át a Country Garden, az idei első három negyedévben pedig 420 ezret. Bár a társaság menedzsmentje nyugtatja a piacot, hogy a lakásépítések nem állnak le, a cég dollárkötvényeinek ára 10 cent alá csúszott, s a hongkongi tőzsdén jegyzett részvények is kiestek az irányadó Hang Seng indexből, miután a centes tartományba csúsztak.

Arról sem szabad elfeledkezni, hogy a két éve csődbe menekült Evergrande sorsa még mindig nem dőlt el. Egyre inkább lépéskényszerbe kerülnek a pekingi hatóságok. Bár a cég elnökét már letartóztatták, de továbbra sem adtak át több százezer lakást, amit már előre kifizettek a tulajdonosok. A tüntetések okozzák a kisebb problémát, ám nyár óta terjed a jelzáloghitelek fizetésének megtagadása, amit az építkezések csigalassúságával indokolnak a kulcsokra hiába váró előre fizető lakástulajdonosok.  

Peking gőzerővel élénkíti a haldokló lakáspiacot. Kétévnyi tétlenség után augusztusban a szabályozó hatóságok megkönnyítették a kínai polgárok ingatlanvásárlását: kitágították az első lakást vásárló definícióját, s csökkentették az első és második lakásvásárlás minimális önrészének arányát. Ennek ellenére Kína száz legnagyobb ingatlanfejlesztőjének havi újlakás-eladásai szeptemberben 29 százalékkal zuhantak év per év alapon.