Csak találgatni lehet, mihez akar kezdeni a közeljövőben az amerikai kormányzat azzal a több mint ötmilliárd dollár értékű bitcoinnal, amely akarva-akaratlanul a tulajdonába került. 

Bitcoin,And,Blockchain,Concept,,Padlock,Hologram.,Cryptocurrency,,Electronic,Money,,Data
Fotó: Shutterstock

Van, aki szerint Washington jövőbeni lépései mögött sem kell semmiféle befektetői stratégiát keresni, egyszerűen a szokásos bürokratikus teszetoszaságról lehet szó. Az államkincstár jelenleg 207 189 bitcoinból álló készleten ül, ez nem megvásárolt állomány, hanem kiberbűnözőktől és darknetes tranzakciókat leleplezve foglalták le. Ezek után mindenki beláthatja, kevésbé érdekes számukra, hogy a digitális fizetőeszköz árfolyama épp merre tart. Mindenesetre 

egyik állam sem halmozott fel még megközelítőleg sem ekkora mennyiséget. 

A Forbes korábbi összesítése szerint az amerikai készlet ráadásul meredeken emelkedik, tavaly még csak közel 70 ezer volt az Egyesült Államok tulajdonában. A lap cikke szerint az USA-n kívül további tíz ország kormányzati szerve rendelkezett ilyen eszközökkel, ahogy Amerikában, úgy a többi országban is lefoglalások útján jutottak bitcoinhoz. 

A praxisában több, a Binace-ügyhöz kapcsolódó elkobzást is megélt floridai ügyvéd szerint az igazságügyi minisztérium illetékesei arra várnak, hogy a szabályozás egyértelműbb legyen, vagyis a kongresszus által jóváhagyott törvény vagy legalább egy szakminiszteri ajánlás segítsen nekik dönteni, hogy mikor és mit kezdjenek a hozzájuk került bitcoinnal. Eddig mindenesetre jól jött a hiányos szabályozás/iránymutatás, mivel a lefoglalt eszközök az évek során durván felértékelődtek. Legjobb példa erre egy 2016-os eset, akkor törték fel a Bitfinex kriptotőzsdét, ez idő tájt 600 dollár körül kereskedtek a bitcoinnal, de 

mire az elkövetőket 2022-ben letartóztatták, és az igazságügyi minisztérium bejelentette minden idők legnagyobb bitcoinfogását, már 44 ezer dollár volt az árfolyam. 

A The Wall Street Journal (WSJ) vasárnapi számában Jarod Koopman, a szövetségi adóhivatal kiberbűnözéssel kapcsolatos ügyekért is felelős ügyvezetője sietve egyértelműsítette, nem spekulálnak, és nem a bitcoin árfolyammozgása határozza meg a döntéseiket. 
A WSJ megjegyzi, az FTX tavalyi, nagy visszhangot kiváltó összeomlásakor a kormányzat nem foglalt le kriptodevizákat, de több száz millió dollár értékben egyéb eszközöket igen. Az amerikai kormányzati ügynökség különben csak akkor válik ténylegesen tulajdonossá, ha a bíróságtól jogerős elkobzási határozatot kap, tőle pedig idővel átkerülnek az eszközök a lefoglalt eszközök kezelésével megbízott Marshals Service-hez (kormányügynökség). 

 

A nyilvántartásokban bizonyítékként vagy bűncselekményből származó „bevételként” nyilvántartott bitcoinokból korábban az aukciós értékesítés volt inkább a jellemző, több 10 ezer bitcoint adtak el már így. 2021 januárjától a lefoglalt digitális devizák egy kisebb részét viszont már a kriptotőzsdén értékesítették, ügyelve arra, hogy ne egy összegben öntsenek nagyobb volument a piacra, legutóbb 9861 bitcoint adtak el a Coinbase-n.