Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a Binance elleni hétfői perindítást követően kedden a Coinbase kriptotőzsde ellen is benyújtotta vádiratát, melyben az értékpapír-kereskedelemmel kapcsolatos törvények folytatólagos megszegésével vádolják az egyik legnagyobb kriptobrókert.

San,Sebastian,,Spain,-,June,15,,2022:,Macro,View,Of
San Sebastian, Spain - June 15, 2022: Macro view of shiny gold colored coins with Cardano symbol and Coinbase background
Fotó: Shutterstock

Az amerikai szabályozótestület kijelentette: a Coinbase alsó hangon 2019 óta üzemeltet az országban szabályozatlan és regisztrálatlan értékpapírtőzsdét, melyel folytatólagosan szegi meg az Egyesült Államok törvényeit. A SEC vezetője, Gary Gensler szerint 

a Coinbase döntései súlyos veszélybe sodorják felhasználóit, akiket így a manipuláció és a csalások lehetséges áldozataivá tesz, megfosztva őket a SEC által nyújtott védelemtől.

A felügyelet ügye részben ugyanazon a feltételezésen alapszik, mely a Binance elleni perének alapját is képezi, miszerint egyes kriptodevizák értékpapírokat testesítenek még, így a kereskedelmüket lebonyolító brókerek különösen alapos és átfogó szabályrendszernek kell hogy megfeleljenek.

Az ügy azonban ilyen oldalról kifejezetten gyenge lábakon áll, mivel a kriptopiac eddig egyetlen tagját sem nyilvánították még soha hivatalosan értékpapírnak , sőt: a és az ether, a két hatósági besorolással rendelkező eszköz pont hogy árupiaci termékké lett nyilvánítva, nem pedig értékpapírrá.

A per hírére a Coinbase részvényárfolyama beszakadt, közel 20 százalékot gyengült pár óra alatt.

Megreccsent a Coinbase részvényárfolyama a per hírére

Brian Armstrong, a Coinbase vezérigazgatója üdvözölte a SEC perét:

Büszkék vagyunk rá, hogy a teljes kriptopiacot a törvény színe előtt képviselve valamilyen tisztánlátást hozhatunk a szektor mindennapjait érintő szabályozások hiánya okozta homályba.

Rámutatott: a Coinbase mint tőzsdére készülő cég 2021-ben sikeresen átment a SEC minden átvilágításán, ami lehetővé tette számukra a piacra lépést. Kiemelte: a per különösen érdekes lesz, mivel a SEC és a CFTC (az árupiaci és határidős kereskedésért felelős ügynökség) még abban sem képes egyetértésre jutni, hogy mitől lesz egy eszköz értékpapír vagy éppen árupiaci termék.

A Coinbase a vezérigazgató közleményén túl egy informatív videót is közzétett a tavalyi megfelelési törekvéseiről: harminc alkalommal találkoztak a SEC-vel szabályozói iránymutatást kérve, mivel a törvény, melyen keresztül a felügyelet a tokeneket szabályozni kívánja, 1946-ban íródott, így viszonylag kevéssé releváns napjainkban. 

Kiemelték: a SEC eddig nulla darab átfogó kriptopiaci szabályozást léptetett életbe Amerikában.

Rámutattak: a hatósági fellépés egymillió munkahely külföldre kerülését veszélyezteti, miközben a világ 33 országa dolgozik a kriptoszektor innovatív szabályozásán. 

A per a New York-i szövetségi bíróságon zajlik majd le.