A szerb sajtóban még rövid hírt sem lehetett olvasni a Budapesti Értéktőzsdén pénteken bejelentett tranzakcióról, amely szerint a Waberer’s többségi, 55 százalékos tulajdonrészt vásárol a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplőjében, az MD Internationalben (MDI). Az utóbbi céget 1997-ben családi vállalkozásként alapították, kezdetben a Micic család tulajdonában volt, két testvér, Dragoslav és Miroslav fele-fele arányban alapította. Az előbbi állatorvos, az utóbbi közgazdász. 

20210428 Budapest 
Waberer's International Nyrt.

Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MDI-ben kezdetben olyan cégek termékeit forgalmazták, mint a Henkel és az Unilever, később nyitottak az élelmiszeripar felé. Ezután gyorsan nőtt a piaci részesedés, mára közel 300 foglalkoztatottjuk van, és négy disztribúciós központot üzemeltetnek, Belgrádban, Újvidéken és Cacak (Csácsák) városában. Olyan gyártók márkáinak forgalmazása köthető az MDI-hez, mint az Unilever, Henkel, Vileda, Vitaminka, Solea, Pionir (szabadkai csokoládégyár), Casablanca, Wilkinson és mások. Szerbiai és külföldi érdekeltségű kereskedelmi hálózatok régóta dolgoznak együtt az MDI-vel, ahol mára több évtizedes tapasztalat gyűlt össze.

A tranzakciót – összhangban a kibocsátásakor meghatározott célokkal – a Waberer’s a rendelkezésre álló információk szerint a 2022-ben kibocsátott kötvényből finanszírozza. 

A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de az Erste becslései szerint 5–10 millió euró között lehetett. 

A tranzakció vélhetően illeszkedik a vállalat hosszú távú stratégiájában vázoltakhoz, mivel a logisztika területén kíván terjeszkedni az alulfejlett logisztikai piacon, az eladóval mint társtulajdonossal együttműködve. Az MDI fő tevékenységei közé tartozik a disztribúció, a közúti fuvarozás és a raktározás, így jól illeszkedik a magyar logisztikai szolgáltató portfóliójába, egyúttal támogatja a Waberer’s stratégiai célját, hogy a régió piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójává váljon.

A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együtt kívánnak működni. Ezek közül a legesélyesebb egy közös raktárfejlesztés, amely alapja lehet a további növekedésnek, valamint a hatékonyabb logisztikai tevékenységnek. A Waberer’s 2800 tehergépjárműből álló flottát üzemeltet, és közel 250 ezer négyzetméter raktárt kezel, ezzel a régió legnagyobb logisztikai kapacitását működteti.

A BÉT-en jegyzett társaság pénteken jelentette be hivatalosan, hogy leányvállalata, a WSZL Kft., adásvételi szerződést írt alá az MD International (MDI) 55 százalékos részesedésének megvásárlásáról. A WSZL Kft. opciót is szerzett az ügylet további 45 százalékos részének megvásárlására. 2022-ben 50,3 millió euró árbevételt valósított meg az MDI. A szerb vállalat EBIT-je 2,1 millió euró, míg adózott eredménye 1,7 millió euró volt.

Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása az első jelentős lépés azon az úton, melyen haladva a Waberer’s a régió piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójává válhat. A Waberer’s Magyarországon komoly sikereket ért el a komplex logisztikai szolgáltatások területén, amit a jövőben regionálisan is ki akar terjeszteni akvizíciók útján

kommentálta a lépést Barna Zsolt, a Waberer’s International elnök-vezérigazgatója.

A Waberer’s-ben legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező cég a Merkport Zrt., amely a BDPST csoport tagja, és 49,64 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik, ami meghatározó befolyást biztosít a vállalatban. A második legnagyobb tulajdonos a Trevelin Holding Zrt., amely 28,88 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik. Ezen kívül a Geraldton Invest Zrt. – szintén a BDPST csoport tagja – 2,11 százalékos részesedéssel bír, míg Tiborcz István, a BDPST csoport irányító tulajdonosa 0,26 százalékos direkt befolyással rendelkezik a vállalatban.

Meghosszabbítja az együttműködést a Danone és a Waberer’s

A Waberer’s csoport újabb megbízásokat lát el a 2018 óta fennálló együttműködésének köszönhetően a Danone Magyarország Kft. részére, miután megállapodtak arról, hogy a hűtött tejtermékek logisztikája mellett az adriai exportszállításokat, a Danone újabb termékeinek szállítmányozását, valamint raktározását is a logisztikai szolgáltató leányvállalata, a WSZL látja el.