A szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International 55 százalékos részesedésének felvásárlásáról döntött a Waberer’s csoport. Az MDI fő tevékenységei közé tartozik a disztribúció, a közúti fuvarozás és a raktározás – olvasható a Waberer’s közleményében. 

Fotó: Kallus György

A többségi részesedés felvásárlását követően a magyar cég opciót szerez a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására. 

A szerb vállalat 2022-es árbevétele 50,3 millió euró, EBIT-je 2,1 millió euró, míg adózott eredménye 1,7 millió euró volt. A tranzakciót – összhangban a kibocsátásakor meghatározott célokkal – a Waberer’s a 2022-ben kibocsátott kötvényből finanszírozza. A vételárat a felek üzleti titokként kezelik. A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együtt kívánnak működni, melyek közül kiemelkedik a tervezett közös raktár fejlesztése, amely alapja lehet a további növekedésnek és a még hatékonyabb logisztikai operációnak. 

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója az akvizíció kapcsán elmondta, hogy az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása az első jelentős lépés azon az úton, melyen haladva a Waberer’s a régió piacvezető komplex logisztikai szolgáltatójává válhat. A Waberer’s Magyarországon komoly sikereket ért el a komplex logisztikai szolgáltatások területén, amit a jövőben regionálisan is ki akar terjeszteni akvizíciók útján. 

Próbálkozik a kitöréssel a Waberer’s, de a piac még mindig nem hiszi el a 4800 forintos célárat

A nemzetközi szállítmányozó növekedési részvénye az egyik leginkább alulértékelt a kelet-közép-európai régióban, de sokan ülnek még közel 50 százalékos mínuszban a papírban.