Alig pár nappal azután, hogy az Apple piacra dobta az iPhone legújabb, 15-ös változatát, a cég vezérigazgatója, Tim Cook 511 ezer Apple-részvényt értékesített mintegy 87,8 millió dollárért egy, az Étékpapír és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott dokumentum szerint. A cégvezetőnek így közel 3,3 millió Apple-részvény marad a tulajdonában.

Apple CEO Tim Cook speaks during Apple’s Worldwide Developers Conference (WWDC) at the Apple Park campus in Cupertino, California, on June 5, 2023. Apple on Monday is expected to show off pricy mixed-reality headgear at its annual Worldwide Developers Conference, challenging Facebook-owner Meta in a market that has yet to sizzle. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Fotó: Josh Edelson / AFP

Cook részéről ez a második legnagyobb részvényeladás, ugyanis 2021 augusztusában 355 millió dollárért adott el az Apple papírjaiból. Az Apple részvényei 13 százalékot vesztettek értékükből a júliusi, 198,23 dolláros csúcshoz képest, részben az okostelefonok iránti kereslet gyengesége, részben a kínai hatóságok lépései miatt.

A céget a KeyBanc elemzői leértékelték, és már csak a szektorális átlaggal egyező mértékben javasolják tartásra, a korábbi, magasabb mértékhez képest, főként az amerikai forgalommal kapcsolatos aggodalmak miatt – írja a Reuters.

A brókercég szerint az Egyesült Államokban várhatóan kevesebben cserélik le a telefonjukat a legújabb modellre, míg a Canalys piackutató szerint az észak-amerikai okostelefon-piac 12 százalékot zsugorodhat idén.