Összehívták a győri ETO Park Hotelbe a Rába Járműipari Holding közgyűlését november 9-re – közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

Győr, 2015. november 27.Új, nagyteljesítményű lézervágó gépről emeli le daru segítségével a kivágott, selejt vaslemezt egy dolgozó a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.MTI Fotó: Krizsán CsabaGyőr, 2015. november 27.
Új, nagyteljesítményű lézervágó gépről emeli le daru segítségével a kivágott, selejt vaslemezt egy dolgozó a Rába Futómű Kft. győri üzemében 2015. november 27-én. Befejeződött a Rába Járműipari Holding Nyrt. mintegy 4 milliárd forintos, európai uniós és hazai forrásokat is felhasználó fejlesztése, amely a futómű- és a járműgyártó üzletágakat érintette, és ötven új munkahelyet teremtett.
MTI Fotó: Krizsán Csaba
A Rába egyik szerelőcsarnoka. Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A részvényesi találkozó legfontosabb napirendi pontja egy ingatlanértékesítési projekt jóváhagyása lesz, amelyről a társaság egyelőre nem árult el részleteket, ám október 19-én már többet tudhatunk majd az ügyletről, hiszen eddig az időpontig kell a tőzsdei cég igazgatóságának a közgyűlési előterjesztéseit és határozati javaslatait a BÉT, valamint saját honlapján közzétennie.

Mint ismert, a vállalat áprilisban adott túl egy közel 4,3 hektáros ingatlanon a győri belvárosban, a Városrét nevű területen nettó 2,5 milliárdért, áfával együtt 3,18 milliárd forintért a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. elektronikus aukciós rendszerén keresztül. A vételár megegyezett a beépítetlen terület kikiáltási árával.

Arról pedig, hogy ezúttal sem bagóról lehet szó, maga a közgyűlési meghívó árulkodik, hiszen a Rába alapszabályának 13. pontja szerint csupán 400 millió forint fölötti vételár esetén tartoznak az ingatlanokra kötött adásvételi szerződések a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe.

Nem lesz osztalékeső

A kisrészvényesek azonban nem reménykedhetnek osztalékesőben, hiszen a cégvezetés vélhetően az újabb pluszlikviditást is a Rába működési körülményeiben gyökeres változást hozó modernizációs programjában kívánja felhasználni. Erről még az előző értékesítés kapcsán Hetzmann Béla vezérigazgató is beszámolt a VG-nek adott interjújában.

Ezt a feltételezést erősíti meg a harmadik napirendi pont is, amely egy győri 67 ezer  négyzetméter alapterületű üzemcsarnok felújításához kéri majd a részvényesek hozzájárulását.

A modernizációs program részeként egyébként a minap tizennyolc kamion napelem érkezett a holding győri telephelyére, ahol a Kisalföld hírportál szerint napelempark létesül. Már meg is kezdődtek a munkálatok: 12 960 napelemet helyeznek el egy 60 ezer négyzetméternél nagyobb, azaz nagyjából kilenc futballpályányi területen. A korszerű napelempark létrehozásával a cég energetikai hatékonyságának növelését, az energiaköltségek csökkentését szeretnék elérni. Az energetikai fejlesztés persze csupán hosszú távon megtérülő befektetés.

Felpörgő árbevétel, stagnáló árfolyam

Visszatérve a novemberre kitűzött közgyűlésre, a második napirendi pontban az igazgatóság a vállalatcsoport könyvvizsgálójának megválasztására, illetve díjazásának megállapítására tesz majd javaslatot.

A Rába részvényeinek árfolyama kedden kora délelőtt a hírre 2,3 százalékkal, 1310 forintra nőtt, habár az egy évvel ezelőtti 1355 forintos kurzustól még mindig elmarad.

 

A Rába árfolyama 1 éves

A cégcsoport konszolidált árbevétele az idei első fél évben 33,4 százalékkal, 40 milliárd forint nőtt, ami az elmúlt húsz év legnagyobb első féléves forgalma. A Rába csoport ezalatt ráadásul 2,4 milliárd forint nettó nyereséget könyvelt le, szemben a bázisidőszak 252 milliós veszteségével.