Szerző: Énekes Tamás, a HOLD Alapkezelő privátbankára

A vád szerint Sam Bankman-Fried (SBF) több milliárd dollárnyi ügyfélvagyont csoportosított át a saját számlájára, és többek között bahamai luxusingatlant vásárolt belőle, de amerikai politikusok kampányához is bőkezűen hozzájárult. A tárgyalásról szinte minden hírportál tudósít, ebben a cikkben azonban két – a gyanú szerint nagyon meghatározó – mellékszereplőre, SBF szüleire fogok fókuszálni.

Mit sem sejtő ügyvéd szülők

Kevin O’Leary híres amerikai üzletember (az amerikai Cápák között című műsor egyik befektetője) még az összeomlás előtt is úgy nyilatkozott az FTX-ről, hogy ezen a tőzsdén igazán biztonságban tarthatják a befektetők a pénzüket, hiszen SBF szülei mindketten compliance ügyvédek, ami kvázi biztosíték az alapító erkölcsei normáira. Ez a kijelentés bizony nem öregedett túl jól, sőt, a legszebb benne az, hogy igaz sem volt soha.
Az igaz, hogy Sam mindkét szülője a Stanford Egyetem jogászprofesszora, de apja, Joseph Bankman adózási és klinikaipszichológia-szakértő, édesanyja, Barbara Fried pedig jogietika-szakértő. 

Habár az összeomlás kezdetén úgy tűnt, Joseph és Barbara teljesen kívülálló szereplők az FTX-sztoriban, egy nemrég beterjesztett per állítása szerint anyu és apu több millió dollár fizetést és ajándékot kapott az FTX-től Samen keresztül, és a mindennapi operációra is nagyobb befolyásuk volt, mint azt a külvilággal el szerették volna hitetni.

A per szerint Bankman már 2018-tól jogi és menedzsmenttanácsokat nyújtott Alameda Researchnek – SBF saját hedge fundjának –, ily módon az FTX-ügyfélpénzeket is eltulajdonította. Ennek kompenzációjaként az FTX havi 14 ezer dollárt utalt Bankman nővérének jótékonyság címén.

A vádiratban az olvasható, hogy Joseph több vezetői döntésben is aktív szerepet vállalt. Többek között kiadásokat hagyott jóvá, állásinterjúkat bonyolított le, új munkatársakat ajánlott mind alkalmazotti, mind igazgatósági pozíciókra, és a potenciális CFO-jelentkezőket is átvizsgálta. SBF apja 2021-től kezdve hivatalosan is szenior tanácsadó minőségben kapcsolódott az FTX amerikai leányvállalatához egészen a csődeljárás kezdetéig. Tanácsadói munkájáért

évi 200 ezer dolláros fizetést kapott, amivel kapcsolatban az első fizetése érkezésekor e-mailben reklamált is a fiának, hogy ő valójában évi egymillió dollárra számított. Erre a panaszkodó e-mailre rácsatolta Barbarát is, ami – mint tudjuk – a szokásos bevett taktika, ha fizetésemelést akarunk kérni – tegyük a címzettek közé a főnök anyukáját is.

A panaszkodás meghozta az eredményét, ugyanis két héten belül SBF tízmillió dollárnyi kriptót adományozott a szüleinek az Alameda számlájáról. Majd e nem csekély eszközállományt pillanatokon belül visszaváltották dollárra, és kiutalták a szülei közös bankszámlájára. Ez persze teljesen „jogos” és érthető lépés, ki hagyna ilyen mennyiségű pénzösszeget egy kétes működésű kriptotőzsdén. 

A bitcoin árfolyama 2022-től
 

Mindössze három hónappal később SBF átíratott  a szülei nevére egy 16,4 millió dollárt érő luxusingatlant, amelyet az FTX-hez köthető számláról fizetett ki a cég korábban. Semmilyen írásos bizonyíték nincs arról, hogy akár a tízmillió dollárt, akár a menő bahamai villa árát a szülei megtérítették volna az FTX-nek.
A vádirat szerint Barbara Freid a fia legfontosabb és legbefolyásosabb tanácsadója volt a politikai adományozásai során, és több alkalommal szólította fel őt, hogy tízmillió dollár fölötti adományokat küldjön az általa alapított Mind the Gap politikai kampányfinanszírozási szervezetnek. A szervezet legfőbb feladatául azt tűzte ki, hogy demokrata politikusoknak segítsen országszerte választásokat nyerni. Ezenkívül több mint 5,5 millió dollár jutott az FTX-befektetők pénzéből a szülei munkaadója, a Stanfordi Egyetem számára is. Ezeket az adományokat Bankman természetesen segített úgy intézni a fiának, hogy abból minél nagyobb adóelőnye származzon.
Felmerül a kérdés, hogy milyen beszélgetések mehetnek végbe a Bankman-Friedék háztartásában, ahol az anyuka a baloldali ideológiák előremozdításán dolgozik, míg apuka a család adófizetésének elkerülését tervezi szorgosan.

Ezt már nehéz lesz kimagyarázni

Érdekes módon, amikor az első perek elindultak az FTX ellen 2019-ben pénzmosás és „frontrunning” miatt (az utóbbi olyan ügylet, amikor például egy bróker olyan megbízást kap, amelynek várhatóan lesz hatása egy eszköz árfolyamára, és saját üzleteket köt a megbízás teljesítése előtt, hogy kihasználja a várható piaci mozgásokat), a jogász-tanácsadó apuka egy alkalommal sem szorgalmazta, hogy indítsanak belső eljárást az ügyek kivizsgálására. Sőt, még segített is kétes hátterű ügyvédekkel összekötni a fiát, akiknek volt tapasztalatuk az ilyen ügyek minél rövidebb úton történő eltussolásában. Gondolhatnánk, hogy egy kompetens ügyvéd ilyen vádak után megvizsgálja a belső kontrollingfolyamatokat, azt kutatva, hogy valóban előfordulhatott-e ilyen tevékenység a cégben. Ehelyett azonban Bankman azt javasolta nekik, hogy nyomozzanak a pert beadó ügyész után, hátha sikerül diszkreditálni a vádakat.
A mit sem sejtő támogató szülői imázst tovább rombolja, hogy az idő előrehaladtával az idősebb Bankman belefonódása az FTX ügyeibe nemhogy csökkent volna, de még jelentősebbé vált, ahogy a cég közeledett a katasztrófa felé. 2021 decemberében még a stanfordi állását is otthagyta, hogy több ideje legyen az FTX szenior tanácsadói pozíciójára. 2022 novemberében, az összeomlás előtt néhány nappal még a Bahamákra is elutazott, hogy személyesen támogassa az FTX csapatát, és segítsen forrást szerezni a rohamos tempóban fizetésképtelenné váló vállalat számára.

A szülők ellen irányuló perben nem merült fel bizonyíték arra vonatkozóan, hogy teljes bizonyossággal tudtak volna arról, hogy Sam cége elcsalta ügyfelei pénzét – bemutatja azonban azt, hogy – ha ilyen mélységű befolyásuk volt a cég életére – a két stanfordi jogászprofesszorban fel kellett volna merülnie a gyanúnak, hogy itt valami nem stimmel. Az pedig, hogy nem tettek semmit, igenis jogi következményeket von maga után.
A csődeljárás bejelentése után a szülők azt állították, hogy meglepetésként érte őket fiuk vállalatának rapid összeomlása, és mindent meg fognak tenni azért, hogy bizonyítsák SBF ártatlanságát. Politikai kapcsolataikat kihasználva elérték, hogy Sam egészen a büntetőtárgyalás kezdetéig a kaliforniai otthonukban lehessen házi őrizet alatt – tehát ne kelljen egy átlagos bűnözőhöz hasonlóan büntető intézetben várnia a tárgyalását.
A Stanfordi Egyetem a csalás egyértelművé válása után visszaszolgáltatta az FTX-től kapott támogatásokat a cégnek, hogy azt a meglopott ügyfelek kárpótlására használják fel. Joseph és Barbara egyelőre semmi hasonlót nem ajánlott fel.
Tanulságként csak annyit jegyeznék meg, hogy szülőként valóban érdemes szerepet vállalnunk gyermekünk kedvteléseiben, ha azonban ezek a hobbik kiterjedt pénzügyi csalás, pénzmosás, politikusok lefizetése és League of Legends, talán jobban tesszük, ha más tevékenységek felé orientáljuk őket, és esetleg veszünk neki egy focilabdát…