A török líra felkerült az Amundi radarjára, miután az idei választást követően az országban végbement változások elnyerték Európa legnagyobb vagyonkezelőjének a tetszését – írja a Reuters.

T?RKIYE-ANKARA-CENTRAL BANK GOVERNOR-INFLATION FORECAST
Hafize Gaye Erkan, a török jegybank mindössze 49 éves elnöke. Fotó: Northfoto

 

Az Amundival egy nehéz súlyú játékos jelenhet meg a török kötvénypiacon

A párizsi székhelyű cég, amely mintegy 2000 milliárd dollárnyi vagyont kezel, ugyan még nem szállt be a folyamatosan leértékelődő török devizába, ám néhány hete elkezdték fedezni a török lírára megjátszott shortpozícióikat.

Sergei Strigo, az Amundi feltörekvő piaci kötvénybefektetésekért felelős társvezetője nagyon kedvezőnek tartja a múlt heti 500 bázispontos törökországi kamatemelést, aminek eredményeként 40 százalékra nőtt az irányadó kamat. A kibontakozó fordulat az Amundi szerint azt jelzi, hogy Törökország végre komolyan veszi az inflációs probléma kezelését.

„Még nem állunk készen török allokációnk növelésére, ám az ország már a radarunkra került” – mondta.

Miután az elmúlt öt év során a líra értékének közel 85 százalékos zuhanása miatt a törökországi befektetések iránti nemzetközi érdeklődés megcsappant, az Amundihoz hasonló nehézsúlyú játékosok megjelenése a kisázsiai ország piacán reményt keltő lehet Ankara számára.

Jövőre forrósodhat fel igazán a piac

Recep Tayyip Erdogan májusi újraválasztását követően a régi-új államfő új kormányt nevezett ki, és lecserélték a központi bank vezetőségét is, amely azóta agresszív kamatemelésekkel igyekszik elfeledtetni az évek óta folytatott unortodox monetáris politikát. Emellett a befektetések ösztönzése érdekében megkezdték a szigorú devizajogszabályok lazítását is.

Noha az Amundi az első nagy alap, amely hivatalosan is bejelentette, hogy átgondolta pozícióját, befektetői körökből kiszivárgott, hogy a JPMorgan és a Goldman Sachs is agresszívan kínálja az 1–10 éves futamidejű török államkötvényeket.

Erdogan kiszámíthatatlansága azonban – többek között az elmúlt négy évben négy központi bankvezér kirúgása – óvatosságra inti a nemzetközi alapokat, melyek összességében momentán eszközeik kevesebb mint 1 százalékát tartják lírában denominált államkötvényekben.

Ez lehet 2024 egyik legérdekesebb története

– emelte ki ellenben Strigo, utalva a befektetők esetleges tömeges visszatérésére a líra piacára, ha a politikai váltás nem siklik ki.

Egyelőre azonban az Amundi határidős devizapozíciói a líra további 40 százalékos zuhanását árazzák be a 40 líra per dollár szintig a következő évre, amit azonban Strigo valószínűtlennek tart.

Az Amundi óvatos optimizmusára a Reuters szerint mindenesetre veszélyt jelenthetnek a közelgő márciusi helyhatósági választások, mivel a szavazatszerzési kényszer eltérítheti Erdogant az új politikától.

Strigo is úgy látja, hogy igazából jövőre lehet itt az ideje a helyi devizában denominált kötvények vásárlásának, mivel az önkormányzati választások általában fellazítják az országban a költségvetési politikát.

Erdogan kőkeményen támogatja a 49 éves jegybankelnök politikáját

A politikai váltásba vetett bizalom erősítése és a szkeptikusok meggyőzése érdekében Erdogan kőkeményen támogatja, hogy Hafize Gaye Erkan, a jegybank mindössze 49 éves elnöke január 11-én New Yorkban tartsa meg a bank első ottani befektetői konferenciáját.

 

Mivel a bank június óta 8,5 százalékról már 40 százalékra növelte a kamatlábakat, az Amundi úgy véli, hogy egy újabb emeléssel decemberben pontot tehetnek a ciklus végére.

Az biztos, hogy a carry-trade-ügyletek – azaz a más devizában felvett hitelből lírában denominált kötvények vásárlása – a líra vonzerejét az extrém magas kamatokra tekintettel rendkívül vonzóvá tették

– emelte még ki Strigo. Ez a devizapiaci tranzakciótípus  a hazai magas kamatokra tekintettel a forint piacáról is ismerős lehet, ilyen értelemben tehát a carry-trade ügyletek esetén a török líra jövőre a forint versenytársává válhat, ha nem veszíti el addigra Ankara a befektetők bizalmát.