Egyetlen nap alatt több mint 21 milliárd dollárral zuhant az Alibaba piaci értéke, miután a kínai technológiai óriás csütörtökön bejelentette, mégsem választja le magáról és viszi tőzsdére felhőüzletágát – számolt be a méretes bukásról a CNBC a Factset adatai alapján.

Helsinki/finland,August,25,,2019,Alibaba,Cloud,Logo.,Alibaba,Cloud,Also
Az Alibaba a csipellátási bizonytalanságok miatt mégsem viszi tőzsdére felhőüzletágát. Fotó: Shutterstock

A globális e-kereskedelemben is meghatározó szerepet játszó társaság csütörtökön közölte befektetőivel, hogy a fejlett csipekre vonatkozó amerikai exportkorlátozások miatt bizonytalanná váltak a Cloud Intelligence Group kilátásai, így nem folytatja a felhőalapú szolgáltatásokat kínáló üzletág hónapok óta előkészítés alatt álló leválasztását. 

A kínai gigász a dinamikusan növekvő piaci szegmensben az amerikai szektortársak, az Amazon Web Services, a Microsoft Azure és a Google Cloud Platform hasonló szolgáltatásaival versenyez.

Újratervez a felhőben az Alibaba

Az Alibaba az újratervezést követően egy fenntartható növekedési modell kialakítására fog összpontosítani, amely a hálózatba kapcsolt és nagymértékben skálázható felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások iránti egyre erősödő, mesterséges intelligencia által vezérelt keresleten alapul

– mondta Joe Tsai vezérigazgató a vállalat befektetői telefonkonferenciáján.

A befektetők azt remélték, hogy a Cloud Intelligence Group önálló tőzsdei cégbe kiszervezve magasabb piaci értékeltséget kap majd, mint az Alibaba részeként. A Reuters korábbi becslése alapján 40-60 milliárd dollárt körülire taksálta az ázsiai óriás felhőüzletágának értékét.

Elképesztő értékvesztés egyik napról a másikra

A pénteki hongkongi kereskedésben 10 százalékot zuhant az Alibaba árfolyama, 

a csütörtökön még 1,65 ezermilliárd hongkongi dolláros piaci kapitalizációjú vállalat tőzsdei értéke a pénteki piaczáráskor már csupán 1,49 ezermilliárd hongkongi dollárt ért, ami amerikai dollárban kifejezve 21 milliárdos veszteséget jelent.

Egyes elemzők ugyanakkor már korábban is arra figyelmeztettek, hogy a tőzsdei bevezetés mind Kínában, mind a tengerentúlon a szabályozó hatóságok vizsgálatát vonhatja maga után, tekintettel az egység által tárolt és kezelt adatok mennyiségére.

 

Az Alibaba a méretes pénteki bukással együtt már 15 százalékos árfolyamveszteségnél jár 2023-ban.