Sikerült a 377-es zóna alá merészkednie az euró-forint keresztárfolyamnak, a piaci szereplők azonban inkább kivárnak, 14.30-ig biztosan, akkor teszik közzé az Egyesült Államokban az októberi inflációs adatokat, mindez pedig akár napokra irányba állíthatja a tőkepiaci hangulatot és vele együtt a magyar deviza kurzusát. Ha folytatódna az erősödés, a technikai indikátorok szerint 374-ig tulajdonképpen szabad a pálya.

20220915 Budapest 
Pénz 
Forint - Euro

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán

A várakozás szerint 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a tengerentúlon, szeptemberről októberre, az elmúlt órában viszont begyűrűzött a devizapiacra némi pesszimizmus, ami kismértékű dollárerősödést hozott, de összességében valószínűbb, hogy az adat előtti pozíciónyitások mozgatják az euró-dollár keresztet.

A lengyeleknél hasonló a kép mint nálunk, az euró-zloty 4,42-re süllyedt, az euró-cseh korona pedig 24,5-ön oldalazik.

 

Carry on, forint: erősödne a magyar deviza, de a japán jen még bekavarhat

Még a svájcifrank-hiteleseknél is hatalmasabbat buktak a pénzügyi válság után a jenhitelesek, de ezek emléke lassan elhalványodik. A forint árfolyama a jen és a frank ellen jó ideje már csak a Japánba és Svájcba utazóknak érdekes, most azonban nyomós okuk támadt azoknak is újra a jenre figyelni, akiknek a forint euró- vagy dollárárfolyama pénztárcába nyúló ügy.